Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
‘KAZALARIN NEDENİ DENETİMSİZLİK’
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-08-2014 08:16 - 1097 Okunma
 
Maden Mühendisleri Odası, Soma faciasının üzerinden 3 ay geçmesine rağmen sorunların çözümüne yönelik hiçbir önlem alınmamasına dikkat çekti.
 
Maden Mühendisleri Odası, hiçbir çalışma yapılmaması nedeniyle kazaların devam ettiğine dikkat çekti.
 
Soma'dan sonra Kozlu, Karadon, Dursunbeyli, Kemalpaşa, Gediz, Küre, Ermenek, Sorgun, Armutcuk gibi maden ocaklarında meydana gelen kazalarda 20'den fazla madencinin yaşamını yitirdiği ve son olarak Zonguldak'ta yaşanan ve 9 işçinin mahsur kaldığı kazalardan da halen ders çıkarılmadığı ifade edildi. 
 
Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Soma faciasından sonra başta Şırnak olmak üzere pek çok ilde meydana gelen kazalarda 20'yi aşkın maden emekçisinin yaşamını kaybettiği bildirildi.
 
Son olarak, TTK Genel Müdürlüğünde bulunan ruhsatlı sahada Dilaver mevkiinde özel sektör tarafından rödevans yöntemiyle üretim yapılan sahada alt işveren tarafından işletilmekte olan yeraltı kömür ocağında 12 Ağustos 2014 tarihinde 00:00-08:00 vardiyasında saat 03:00 sularında meydana gelen göçük nedeniyle ocakta çalışan 9 işçi göçük arkasında mahsur kaldığı ifade edildi.
 
İlk aşamada işyerinin kendi imkanlarıyla başlatılan kurtarma faaliyetleri daha sonra tahlisiye ekiplerinin gelmesiyle 14 saatlik özverili bir çalışmanın sonucunda başarıyla tamamlanmış ve 9 işçimiz sağ olarak kurtarıldığı kaydedildi.
 
‘KAZANIN MEYDANA GELDİĞİ OCAKTA HERHANGİ İŞLEM YAPILMADI” 
 
Kazanın meydana geldiği ocakta Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 14.11.2013 tarihinde yapılan teftiş sonucunda işin durdurulmasına karar verildiği ve daha sonra işverenin noksanları gidermek için talebi üzerine Mayıs 2014 tarihine kadar süre tanındığına dikkat çekildi.
 
6331 sayılı kanunun 25. maddesine göre çıkarılmış yönetmelik hükümlerine göre işin durdurulmasını sağlamakla görevli mülki amirliğin gerekli işlemi yapmayarak olayın meydana geldiği ocakta kaza tarihine kadar herhangi bir işlem yapmamış olması bir hayli düşündürücü olduğu belirtildi.
 
‘KAZALARIN NEDENİ DENETİMSİZLİK’ 
 
Yaşanan son kazanın meydana geldiği ocağın TTK tarafından rödevans yöntemiyle özel sektöre devredilmesi ve üretiminde özel sektör tarafından taşeron marifetiyle yapılması maalesef ki bizleri bir kez daha haklı çıkardığı açıklandı.
 
Sektörde yaşanan iş kazalarının ana nedeni küresel politikalar sonucu uygulanmakta olan özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalar olduğu kaydedildi.
 
Bu uygulamalara son verilmeden iş kazalarının önlenmesi ve ülkede madencilik sorunlarının çözümü mümkün olmayacağını belirten Maden Mühendisleri, kazaların sistemsel nedenleri açık ve net olarak belli olmasına rağmen mühendislerin, iş güvenliği uzmanlarının, teknik nezaretçilerin ve diğer teknik elemanların mahkemelerde sorumlu olarak gösterilmesi yaşanan en büyük haksızlık olduğuna değinildi.
 
‘YERALTI MADENLERİNDE ÖLÜMLER BİRİNCİ SIRADA’ 
 
Madencilik sektörü, doğası gereği özellik arz eden ve bu nedenle bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren dünyanın en zor ve riskli iş kolu olduğuna değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
“Özellikle yeraltı kömür madenciliği, işçi sayısı başına düşen kaza ve ölüm sıralamasında bütün sektörlerin başında yer almaktadır.
 
Soma Faciasının 3. ayında Soma'da yaşamını kaybeden maden emekçileri ile birlikte Kozlu, Karadon, Dursunbeyli, Kemalpaşa, Gediz, Küre, Ermenek, Sorgun, Armutcuk ve diğer tüm maden işletmelerinde meydana gelen iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden tüm maden emekçilerini ve meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz.” 
 
CİHAN
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-08-2014 08:16 - 1097 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım