Kardinaller Meclisi ilk turdaki oylamada yeni Papa’yı seçemedi.
Bunu salı akşamı Sistine Şapel’in çatısındaki bacadan çıkan duman doğruladı. Vatikan’daki gelişmeleri tüm dünya basını takip ediyor.
France Press Ajansı’nın bildirdiğine göre, Aziz Petrus Meydanı’nda bulunan on binlerce seyirci dumanı sevinç çığlıkları ve onaylanmayan yapmacık uğultularla alkışladı.
Adaylardan birinin oyların üçte ikilik kısmını alması durumunda bacadan beyaz duman çıkacaktı. Kardinaller Meclisi 115 kardinalden oluşuyor. Yani, yeni Papa’nın seçilebilmesi için 77 oyluk desteği alması gerekiyor.
Kardinaller Meclisi kardinallerin Sistine Şapel’de tek başlarına kalmaları ile salı günü erken saatlerde başladı. Seçim katılımcıları seçimlerle ilgili sessizliği koruyacakları konusunda yemin ettiler. Seçimlerin birkaç gün sürmesi bekleniyor.
Rossiyskaya Gazeta adlı Rus gazetesi Papalık seçimini konu alan yorumunda Vatikan'ın, Katolikliğin kurtarıcısını aradığını yazıyor:
“Kardinaller Meclisi, Katolik Kilisesi'ni kimin kurtaracağını belirlemek durumunda. Dünya Katolikleri, önümüzdeki pazar günü geleneksel ayinin, acilen yeni bir lidere ihtiyacı olan Katolik Kilisesi'ne taze bir nefes vermesi beklenen yeni Papa tarafından okunmasını umuyor. Kardinallerden cevap bekleyen en önemli soru, Katolikliğin, Tanrının adını layıkıyla bütün dünyaya yayacak bir elçiye mi, yoksa epey sendelemeye başlayan Vatikan imparatorluğuna çekidüzen verecek reformcu bir yöneticiye mi ihtiyacı olduğudur. Seçimden sürpriz çıkabilir. Tarih, papaların ancak kardinaller meclisindeki oylamada papalık vasfını aldıklarını gösteren örneklerle doludur.”
İkinci Irak savaşı bundan on yıl önce, 20 Mart 2003'te başlamıştı. Letonya gazetelerinden Diena'nın yorumu özetle şöyle:
“Irak savaşı bir yüzkarasıydı ve insan haklarına uyulmasına şeklen büyük önem veren Batılı toplumların değerlerine ters düşmekteydi. Bu sınır daha nereye kadar aşılacak ve Batı toplumu acaba çifte standart anlayışını daha ne kadar ayakta tutabilecek?”