Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, konuşmasında Müslümanların birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bir olmamız gerekiyor, bir araya gelip bir hareket etmemiz, İslam Birliği'ni kurmamız icap ediyor. İslam Birliği'ni kurmadığımız müddetçe Müslümanlar ezilmekten, horlanmaktan, hakaret edilmekten kurtulamayacaklardır. Hakkımızı koruyabilmek için kardeşlerinizin haklarını ırz ve namuslarını koruyabilmek için bir araya gelmemiz icap ediyor. Hepimiz Müslümanız, kardeşiz, kardeşlerin bir araya gelmesi gerekiyor.
Yerel barış için, bölgesel barış için, küresel barış için bir araya gelmemiz lazım. 60'tan fazla İslam ülkesinin bir zincirin halkaları gibi bir araya gelmeleri lazımdır" dedi. İslam ülkelerinin ordularının herhangi bir dış saldırıyı durduracak güçte olmadığını da kaydeden Kamalak, "60 İslam ülkesinin her birinin kendine has orduları vardır. Allah aşkına soruyorum bu ordular dışarıdan gelecek bir saldırıyı durduracak güçte midir? Elbette hayır.
Peki, İslam ülkelerindeki ordular, dışarıdan gelecek bir taarruzu durduracak güçte olmadığına göre bu ordular ne işe yarar? Bu ordular, bir birini tehdit için ve kendi halklarını sindirmek için var. Yabancı kavramları kendi halkına empoze etmek için beslenmektedir. Bu böyle gidemez, gitmemesi lazım. Madem ki yüce Rabbimiz Müslüman Müslüman'ın kardeşidir diyor. O halde evrensel barış için bu kardeşlerin bir zincirin halkaları gibi bir araya gelmesi gerekiyor.
Bölgesel küresel barış ancak bu şekilde tesis edilir" diye konuştu. "İlk etapta İslam Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nı kurmamız gerekir. İkinci olarak askerlerimiz birbirlerine karşı değil, göğüslerini vücutlarını bir birine siper etmek için görev almalıdır. Yani İslam Barış Gücünü oluşturmamız lazım" diyen Kamalak, diğer maddeleri de şu şekilde sıraladı: "Üçüncü olarak İslam ortak pazarımızı kurmamız lazım. Dördüncü olarak İslam ortak para birliğini tesis etmemiz lazım. Beşinci olarak Müslümanları, duygu anlamında fikir babında birbirlerine yaklaştırabilmek için İslam Kültürel İşbirliği teşkilatını tesis etmemiz lazım. Eğer gerçekten barış istiyorsak, dünyada huzur istiyorsak, bütün insanların eşit olduğunu hüküm altına almamız lazım"
D8'ler çok önemli
Kamalak, Milli Görüş Lideri Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın kurduğu D-8'in önemine de değinerek, "İslam barış gücünün dolayısıyla İslam birliğini temelleri 1997 yılında Türkiye'de Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın öncülüğünde İstanbul'da 8 büyük İslam ülkesi bir araya getirilerek İslam birliğinin temelleri atılmıştır. Türkiye, İran, Mısır, Pakistan Bangladeş, Nijerya, Endonezya ve Malezya bir araya gelmek suretiyle D-8'leri imzalamışlardır.
Ancak D-8'ler sadece bu 8 ülkeyle sınırlı değildir. Barış huzur isteyen tüm devlet, milletlerin ve Âdem (a.s)'in bütün torunlarının eşit hakka sahip olduğunu kabul eden her ülkeye, her millete D8'lerin kapısı açıktır. Yeter ki samimiyetle tıpkı doğuşta olduğu gibi, bütün insanların eşit olduklarını kabul edelim. D8'lerin bayrağında 6 yıldız vardır. Bunların her biri evrensel bir barış ifade etmektedir. D8'in ilkeleri; savaş değil barış; çatışma değil diyalog; çifte standart değil adalet; üstünlük değil eşitlik; sömürü değil hakça paylaşım; baskı ve tekerrür değil demokrasi ve insan hakları. İnsan haklarına saygı göstermeden hiçbir yerde huzurun barışın sağlanması mümkün değildir" şeklinde konuştu.
Afgan devlet televizyonunda program konuğu da olan Kamalak, İslam ülkelerinde bulunan orduların düşmanlarına karşı değil, birbirilerine karşı varlığını sürdürmesine dikkat çekerek "Uyuşturucu zararlı diye yasaklanıyor ama silah satışı artırılıyor" dedi. Barış konferansındaki konuşmasının ardından Afganistan Büyükelçisi Başat Öztürk'ü de ziyaret eden Kamalak'ı Kabil havaalanında Afgan Barış Konseyi Başkanı ve Cemaati İslami lider Selahaddin Rabbani uğurladı.