Kuzey Kore yönetimi, ABD ile Güney Kore'nin füze anlaşması imzalamasından iki gün sonra Amerikan ana karasını vuracak füzelere sahip olduğunu duyurdu.
Açıklamada, "Japonya, Guam ve Amerikan ana karasındaki ABD üsleri vuruş menzilimizdedir" dedi.
Güney Kore, Pazar günü füze sisteminin menzilini yaklaşık üç kat artıracağını açıklamıştı.
Pyongyang'ın yıllardır uzun menzilli bir füze üzerinde çalıştığı düşünülüyor. Fakat son iki füze denemesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Kuzey Korenin komşuları, Nisan 2009 ve Nisan 2012'de uzun menzilli Taepodong-2 füze sisteminin denendiğini söylüyor.
Pyongyang, sık sık Washington ve Seul'ü tehdit ediyor.
Komünist yönetimin elinde bir dizi kısa ve orta menzilli füze bulunuyor. Kuzey Kore'nin topları da Güney Kore'ye çevrilmiş durumda.
Nükleere karşı nükleer, füzeye karşı füze'
Kuzey Kore Ulusal Savunma Komisyonu'nun açıklamasında Pyongyang'ın, tüm düşmanlarına "nükleere karşı nükleer, füzeye karşı füze"yle karşılık verecek güçte olduğu belirtildi.
Açıklamada, ADB ve Güney Kore arasında imzalanan anlaşmanın 'Kore yarımadasında savaş çıkarmayı amaçlayan komplonun bir parçası' olduğu savunuldu.
Pazar günü Güney Kore ABD'yle balistik füzelerinin menzilini üç katına çıkarma konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.
İki ülke arasındaki daha önce imzalanan bir anlaşmayla füzelerin menzili 300 kilometreyle sınırlandırılmıştı. Yeni anlaşmayla menzil 800 kilometreye çıkarılacak.
Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Çun Yung-vu amaçlarının 'Kuzey Kore'nin askeri provokasyonlarını engellemek' olduğunu söyledi.
1950-53'te savaşan Kuzey ve Güney Kore kağıt üzerinde hala savaşta.
ABD'nin Güney Kore'de 28 bin askeri bulunuyor.