'TALOS'lar sınıra, 50 bin polis göreve!
İşte eylem planından başlıklar:
SINIR GEÇİŞ KAPISI: Sınırlar; giriş ve çıkışlar, gümrük kontrolleri, insan, hayvan ve araçların kayıtlarının sağlıklı tutulabileceği sistemlerle donatılacak. İnceleme ve kontrol ihtiyacı duyulan şahıs, araç ya da hayvanlar için biyometrik kimlikler ve özel belge inceleme cihazları kullanılacak.
SABİT KONTROL NOKTALARI: Yabancıların kimliklerinin farklı nedenlerle sınır geçiş noktalarından başka bir yerde kontrol edilmesi gerekirse bu işlem, ‘seçilmiş karakollarda’ yapılacak.
MOBİL KONTROL NOKTALARI: Yabancıların kimlikleri aynı zamanda hem yurtiçinde hem de sınırda mobil araçlarla kontrol edilecek. Bu araçlar mobil bir ofise entegre olacak. Böylece yabancıların kimlikleri sınır geçiş noktalarının dışında da kontrol edilecek.
ENTEGRE KONSOLOSLUK VEZNESİ: Kimlik inceleme ve belirleme işlemleri, Türkiye’deki merkezi yetkililerle ‘güvenli bir çevrimiçi bağlantı’ sayesinde yapılacak.
PROFESYONEL POLİSLER: Önleyici ve caydırıcı amaçlı kaçakçılık ve yasadışı geçişlerle mücadele profesyonel polisler tarafından yapılacak. 50 bin polis ‘sınır polisi’ olarak görevlendirilecek. Sınırlar, ağır silahlarla donatılacak.
İSTİHBARAT AĞI: Sınır noktalarında göç ve iltica konusunda oluşturulacak veri tabanıyla istihbarat ağı geliştirilecek. İltica enformasyon sistemi, menşei ülkeler, sığınmacılar için veri bankası oluşturulacak.
'TALOS'LAR SINIRA: Sınırdan terör amaçlı sızmaları ve kaçak girişleri önlemek için uzaktan kumandalı TALOS (Taşınabilir Otonom Sınır ve Geniş Alanlar İleri Gözetleme Sistemi) adı verilen robot araçlar kullanılacak.
GENELKURMAY’IN GÖRÜŞÜNDE: Sınır polisi projesinde, iki farklı yaklaşım var. Biri yeni bir güvenlik teşkilatı kurulması. İkinciyse jandarmanın sınır polisine dönüştürülmesi. Bu konuda çalışma yürüten Genelkurmay görüşünü yakında oluşturacak.