İŞTE GÜL'ÜN 7 YILLIK ÇANKAYA KARNESİ
Görev süresi 28 Ağustos'ta bitecek olan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7 yıllık görev süresi boyunca birçok ilke imza attı.
En çok seyahat eden Cumhurbaşkanı oldu. Önüne gelen 886 yasadan sadece 4'ünü veto etti.
En çok seyahat eden cumhurbaşkanı olan Gül, masasına gelen kanunların hemen hemen tamamını onaylamasıyla tartışıldı.
Kimi zaman yol arkadaşı Erdoğan ile ters düşen Gül, eşinin başörtülü olması nedeniyle yaşanan resepsiyon krizini ise kendi yöntemiyle çözmeyi başardı.
Çankaya Köşkü’ne kurduğu sofralarda farklı kesimleri dinledi.
Süreç içerisinde ılımlı mesajları, siyasi parti liderlerine yaklaşımı, özgürlük vurgusu yaptığı konuşmaları ile bazen muhalefetin de beğenisini kazandı.
26 HASTA MAHKUMU AFFETTİ
Öyle ki Gül seçildiğinde boykot eden CHP, veda ederken onu kırmızı halıyla karşıladı. Cumhurbaşkanlığı süresince 26 hasta mahkûmu affetti.
İşte Gül’ün Çankaya Köşkü’nde geçen 7 yılının köşe taşları:
367 KRİZİNDE GERİ ADIM ATMADI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adaylık süreci sancılı geçti.
367 krizi ve eşinin başörtülü olması nedeniyle yaşanan tartışmalar, Cumhuriyet mitingleri, 27 Nisan e-bildirisinde bile geri adım atmadı.
Türkiye erken genel seçime gitti ama o adaylıktan vazgeçmedi.
Cumhurbaşkanı seçildikten sonra eşi başörtülü olduğu için cumhuriyet resepsiyonları tartışma konusu oldu.
Bu krizi ‘eşli’ ve ‘eşsiz’ olmak üzere iki resepsiyon yaparak aşmayı bildi.
Eşi Hayrünissa Gül, başörtüsü nedeniyle üniversiteye kaydı yapılmayınca 2002'de AİHM'e başvurmuştu.
2004'te davayı geri çekti.
Cumhurbaşkanlığı sürecinde kızını evlendirdi ve torunları dünyaya geldi.
ÇANKAYA KÖŞKÜ’NE SOFRA KURDU
Çankaya Köşkü’nde tarih, edebiyat, sinema , hukuk, arkeoloji, sosyal medya gibi farklı konu başlıkları etrafında, aralarında merhum Neşet Ertaş’ın da bulunduğu 84 konuk ağırladı.
Üniversite öğrencilerinin sorunlarını ilk ağızdan dinledi, sosyal medyanın fırsatları ve risklerini bu masalarda konuştu.
ERDOĞAN’I SAKİNLEŞTİRDİ
Geçen mayıs ayında, Danıştay'ın 146'ıncı kuruluş yıldönümü töreninde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşması sırasında sinirlenen Başbakan Erdoğan'ı sakinleştirmeye çalışan da Gül’dü.
Toplantıdan Başbakan ile birlikte çıkıp gitmesi tartışma konusu oldu.
ZAMAN ZAMAN TERS DÜŞTÜLER
Sosyal medyayı iyi kullanan Gül Twitter, ınstagram hesaplarından gezileri ile ilgili fotoğrafları sürekli paylaştı. Yol arkadaşlığı yaptığı Erdoğan ile de hem sosyal medya hem de operasyonlarla ilgili ters düştüğü zamanlar oldu. İşte onlardan bazıları:
- Anayasa Mahkemesi’nin Twitter kararı Gül tarafından takdirle karşılanırken, Erdoğan 'Anayasa Mahkemesi'nin kararını gayrımilli bulduğunu ve saygı duymadığını' söyledi.
- Gezi protestoları ve polisin orantısız güç kullanımı ile ilgili olarak Gül, “Demokrasi sadece seçim demek değildir. Barışçı gösteriler de bir parçasıdır. İyi niyetli mesajların alındığının bilinmesini isterim” derken Erdoğan, “Ben Cumhurbaşkanı'nın ne mesaj aldığını bilemem. Gezi darbe girişimidir polis destan yazdı” dedi.
- 17 Aralık 2013’te yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili Gül, “Yolsuzlukların üstü örtülmesin. Suçlular yargılansın”. Erdoğan, “Yolsuzluk suçlaması bahane, bu bir darbe girişimi, arkasında 'paralel yapı' var” dedi.
- Gezi eylemleri sürecinde başından biber gazı kapsülü yarası alan Berkin Elvan 9 ay sonra öldü.
Ölmeden bir gün önce Gül, babası Sami Elvan’ı aradı.
Erdoğan ise Berkin Elvan’ın ölümünden sonra anne ve babasının yaptığı açıklamaları sert sözlerle eleştirdi, Gaziantep’teki yerel seçim mitinginde anne Gülsüm Elvan yuhalandı.
- Erdoğan ve çevresi hakkında yolsuzluk iddia eden kayıtlar Twitter üzerinden ortaya saçılmaya başlayınca Erdoğan "Kökünü kazırım" öfkesiyle kapatma yolunu seçti.
Gül ise bu yasağı ilk delenlerden oldu. Sonra “Kullanıcı sayısı ikiye katlandı” diye yasağı küçümseyerek vurguladı: "Engellemek imkânsız."
- Erdoğan, Gezi, 17 Aralık, Twitter kararlarını dünya lideri olmasının önüne geçme amaçlı dış kökenli komplo olarak yorumladı. Gül ise “Türkiye’yi yıkmak isteyenler gibisinden komplo iddialarına inanmıyorum” dedi.
YURTDIŞI VE YURTİÇİNDE ZİYARET REKORU KIRDI
Cumhurbaşkanı Gül, yurtdışı ziyaretleri ile 'Cumhuriyet tarihinin en çok yurt dışı ve yurt içi seyahat eden Cumhurbaşkanı' sıfatını kazandı.
Gül, ilk resmi ziyaretini Azerbaycan'a, son gezisini ise ABD'ye gerçekleştirdi. Abdullah Gül, resmi, çalışma ziyaretleri ve uluslararası toplantılar olmak üzere 66 farklı ülkeyi ziyaret etti.
Gül, Fransa, Azerbaycan ve Türkmenistan'a 6'şar kez gitti.
Meksika, Brezilya, Lüksemburg, Kolombiya’nın ada aralarında bulunduğu 98 ayrı ülkeden devlet başkanlarını da Türkiye'de misafir etti.
Cumhurbaşkanı Gül, yurtiçi ziyaretlerinde de ayrı rekoru gerçekleştirdi. Türkiye'nin bütün illerini ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olan Gül Burdur'u 43 yıl, Ordu'yu 31 yıl, Uşak'ı 27 yıl, Artvin'i 27 yıl, Giresun'u 26 yıl aradan sonra ilk kez ziyaret eden cumhurbaşkanı oldu.
MASASINA 886 YASA GİTTİ SADECE 4’Ü GERİ DÖNDÜ
Köşk’e 2007’de çıkan Abdullah Gül'ün masasına 836 kanun gitti.
Meclis’ten Köşk’e gönderilen kanunların sadece 4 tanesini veto etti. 2008 yılında Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ve Elektronik Haberleşme Kanunu’nu veto eden Gül, 2009 yılında İşsizlik Kanunu’nu Meclis’e gönderdi.
2011’de ise “Şike Yasası” olarak bilinen 6250 sayılı kanunu veto etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kamuoyunda “sansür” olarak adlandırılan internete ilişkin yasayı, Macaristan ziyareti dönüşü jet hızıyla onayladı.
Gül, yasanın iki maddesinin yeni bir kanunla değiştirilmesi şartı koydu.
Radikal