İsrail meclisi Knesset'te Filistinlililerin özel mülkü olan arazilere inşa amacıyla el konulmasına imkan tanıyan yasa tasarısının son hazırlık okumasının onaylanması daha fazla Filistin toprağına el konulmasına ve bölgedeki adil barış çözümlerinin tükenmesine yol açacağı belirtildi. Knesset'teki Filistin asıllı İsrail vatandaşlarının oluşturduğu, meclisteki sandalye sayısının yaklaşık yüzde 11'ini elinde bulunduran Ortak Arap Listesi'nden yayımlanan yazılı açıklamada, yasa tasarısının hazırlık okumasının onaylanmasından endişe duyulduğu ifade edildi.
Açıklamada, "Sağcı hükümet ve siyonist yerleşim yöntemi bölgeyi uçurumun eşiğine getirdi. Hükümet adil barış süreci ufkunu kapatıyor" denilerek, yasa tasarısı "toprak yağmalama ve adil çözümü tasfiye etme" olarak nitelendi.
Bu yasa tasarısının amacının Filistin davasını sonlandırmak ve Filistin halkının bağımsızlık şansını yok etmek olduğu vurgulanırken, "Faşist sağcı hükümet işgal suçlarını meşrulaştırıyor. Irkçı kanunun kılıfı altında kalan vatan toprağını da yağmalamayı amaçlıyor. Uluslararası kanunla çelişen, demokratik olmayan ve suç teşkil eden yerleşim yeri kanunu için mecliste oylamaya giderek demokrasiyi kullanıyor" denildi.
İsrail insan hakları örgütü Yesh Din ise yayımladığı yazılı açıklamada yasa tasarısını, "Batı Şeria topraklarını çalarak işgal edilmiş topraklara ilhak edilmesini meşrulaştırmak için atılmış ek bir adım" olarak değerlendirmişti.
İki devleti çözüme darbe
Filistin yönetimi Yerleşim Birimleri Dosyası Sorumlusu Gassan Dağlas da hazırlık okuması onaylanan bu yasa tasarısının meclisten geçmesi halinde iki devletli çözüm imkanını bitireceğini söyledi.
Dağlas, bu yasanın küçük Yahudi yerleşim birimlerini kalıcı büyük Yahudi yerleşim yerine dönüştüreceğini, Batı Şeria'da Filistinlilere ait daha fazla araziye el konulmasına yol açacağını kaydetti.