Rus radyosuna açıklamalarda bulunan İsrailli politikacı, 2006-2008 yıllarında Türkiye’nin İsrail Büyük Elçisi danışmanı Arye Gut Türkiye İsrail ilişkilerini değerlendirdi.
Türkiye’den "Mavi Marmara” olayı ile ilgili “Amerikanvari özür dilemeye” hazırlık ve eski Türk-İsrail işbirliğini başlatmak isteğini belirten İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman şahsında İsrail makamlarının imalarına rağmen, Türkiye yönetimi, bundan önce ileri sürülen koşulların yerine getirilmesinde ısrar ediyor.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Pakistan tarafına sunduğu “özürler”, NATO hava akını sonucunda 24 Pakistanlı askerin ölümü dolayısıyla baş sağlığı dileklerinde bulunma şeklinde yapıldı. Liberman, “Amerikanvari formülleri kullanmaya” hazır olduğunu, fakat bunun dışında tek bir kelime söylemeyeceğini bildirdi. Tel-Aviv’in teklifleri ile imalarına Ankara nasıl bir yanıt verecek? İsrailli politikacı, 2006-2008 yıllarında Türkiye’nin İsrail Büyük Elçisi danışmanı Arye Gut’a işte bu soruyu yönelttik.
“İsrail'in durumla ilgili olarak özür dilemek değil, üzüntülerini dile getirmek niyetindedir. Bu ise İsrail üst tabakasının Türkiye ile ilişkilerine yeni bir yaklaşımını göstermektedir. Bugün İsrail Türkiye'yi potansiyel olarak politik ve ekonomik bakımdan partneri olarak görüyor. Lieberman'ın sözleri de İsrail'in Türkiye ile ilişkilerinin yeniden kurulmasının istendiğini gösterir. Ama bu süreç içinde Türkiye’nin de önemli bir rolü vardır. Erdoğan'ın geçtiğimiz beş yıl içindeki politikası İsrail’e karşıtı havanın egemen olduğu bir ortamda Türkiye'nin İslam ve Arap dünyasının liderine dönüşme süreci şeklinde yürümekteydi.
Bu yüzden bir çok şey Erdoğan ve Davutoğlu’nun Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin yeniden kurulması isteğine bağlıdır. İsrail politik elit tabakası bugün Türkiye ile siyasi ilişkilerin olmaması nedeniyle İsrail’in bölgedeki durumunun zarar gördüğünün çok iyi farkındadır. Bunu İsrail istese de istese de Türkiye bugün Ortadoğu bölgesinn liderlerinden biridir ve Türkiye olmadan hiç bir bölgesel sorunun çözümü bulunamaz. Biz bunu Suriye, Irak ve İran sorunlarında görüyoruz. Lieberman'ın açıklaması, İsrail’in Mavi Marmara olayı nedeniyle taziyelerini ifade etmeye istekli olduğunu gösteriyor. Washington, duyduğu üzüntüyü ve başsağlığı dileklerini iletti, ancak ifadelerde hiçbir özür formülasyonu kullanılmadı. İsrail, ilişkileri düzeltmek için Amerikan formülasyonunu kullanmaya hazırdır, hatta sadece bu formülasyonu kullanmaya değil ayrıca kurbanların ailelerine tazminat ödemeye de hazırdır.
İsrail'in Amerikan formülasyonunu kullanmaya hazır olması İsrail açısından bu olayla ilgili yaklaşımında büyük bir gelişme anlamına gelmektedir. Ben de bu seçeneğin İsrail-Türk ilişkilerinin normalleşmesine katkıda bulunabileceğini düşünüyorum.