Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
IŞİD’i Perde Arkasında Destekleyen Güçler
Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği Siyasi Ofisi Üst Düzey Üyesi ve Peşmerge Güçleri komutanlarından Mahmut Sengavi Tesnim Haber Ajansı’na verdiği röportajda Irak Kürdistan bölgesiyle ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-12-2016 08:37 - 534 Okunma
Tesnim Haber Ajansı’nın Mahmut Sengavi ile gerçekleştirdiği röportaj şu şekilde:
 
Tesnim Haber: Bir komutan olarak, IŞİD terör örgütünün ortaya çıkmasında hangi etmeni etkili buluyorsunuz?
 
Mahmut Sengavi: Irak Baas rejiminin tarihine baktığımızda, Saddam’ın Şii ve Kürt karşıtı hükümetinin zulümleri açıktır. Saddam’ın savaş taraftarlığı ve Kuveyt’i ele geçirmesi Amerika’nın bölgeye uzanmasına neden oldu. Bölgedeki olayların ve Amerika’nın özel politikası sonunda şiddet yanlısı grupların ortaya çıkmasına ve bunların özellikle de Suriye’de Beşar Esad hükümetine karşı kullanılmasına neden oldu.
 
Nasıl ki Afganistan’da, El-Kaide Amerika tarafından kuruldu ve daha sonra onların kontrolünden çıktı. Aynı şekilde IŞİD de onların siyasetleri sonucu doğdu ve kontrolden çıktı.
 
Genel olarak şunu söyleyebiliriz; Batı kendi menfaatini sağlamak için bölgedeki ateşi alevlendirmektedir ve terör örgütlerini hedefine ulaşmak için bir araç olarak kullanmaktadır. Belki de IŞİD’den sonra başka bir grubu başka bir isimle yine bölge halkına musallat edecektir. 
 
Tesnim Haber: Neden kısa bir sürede IŞİD terör örgütü dünyadaki en büyük terör örgütü olarak kendini gösterdi? Acaba destek ve yardım olmadan böyle bir şey mümkün müdür? IŞİD’i perde arkasında destekleyen gruplar varsa bunlar kimlerdir?
 
Mahmut Sengavi: Bana göre Sünni Arap ülkeleri özellikle de Fars Körfezi ülkeleri ve en başta da Arabistan IŞİD terör örgütünün en önemli destekçisi ve tedarikçisidir. Bu desteklerin sonucunda görüyoruz ki IŞİD bölgede ve dünyada geniş bir alanda faaliyetlerini sürdürmektedir. Bir örnek vereyim; IŞİD bir gün içinde üyelerinin silahlarını değiştirdi. Ufak bir hesapla ortaya çıkmaktadır ki bu silahlar birkaç trilyon tutmaktadır. Acaba bu bir grubun yapabileceği bir şey midir? Acaba IŞİD terör örgütünün Irak, Suriye, Sina Çölleri, Libya, Afganistan gibi ülkelerin hepsine eş zamanlı olarak saldırmasını sağlayan asıl tedarikçiler mi vardır?
 
Tesnim Haber: Kürdistan Peşmerge güçleri ile Haşd-i Şaabi güçlerinin ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
 
Mahmut Sengavi: Bu aşamaya kadar bu iki güç arasında teröristlere karşı güzel işbirlikleri yapıldı. Ancak bu ilişki konusundaki endişelere değinecek olursak bu ilişkiye gölge düşebilir. Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alınmış olan çatışma bölgesi IŞİD terör örgütünün yenilgisinden sonraki ihtimallerden bir kısımdır. Çünkü bizler bu bölgeden geri çekilmeye hazır olmayacağız. Ancak tarih boyunca Saddam rejimine karşı siyasi savaşlarda Kürtler ve Şiiler arasında sağlam bir işbirliği vardı ve ümit ederim bu dostluk havası devam eder. Düşünün zulüm altındaki Şii ve Kürtlerin kanı diktatör Saddam’ı devirdi. Bu işbirliği ve dostça ilişki gelecekte de anlaşmazlıkların ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. 
 
Tesnim Haber: Askeri bir komutan olarak, Korgeneral Kasım Süleymani hakkında ne düşünüyorsunuz? 
 
Mahmut Sengavi: Korgeneral Kasım Süleymani büyük bir kahraman ve cesur bir komutandır. Ben daha önce Kürt NRT televizyonuna verdiğim röportajda da biz Kürtler arasında da onun gibi 10 kişinin olmasını arzuladığımı belirtmiştim. Onda yakından gördüğüm şey sadece azim ve cesarettir. 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-12-2016 08:37 - 534 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-09-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım