Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İşgale karşı Avrupa'da baskı artıyor
Avrupa'da Filistin-İsrail algısı her geçen gün değişiyor. Kıtada, Filistin'in tanınmasına yönelik baskılar artıyor. Filistin'i tanıyan Avrupa parlamentolarının sayısının artmasıyla, Avrupa ülkelerinde İsrail'e yönelik algı ve siyasi düşünce değişiklikleri dikkati çekiyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-12-2014 07:57 - 736 Okunma
Avrupa ülkelerinde İsrail'e yönelik algı ve siyasi düşünce değişiklikleri dikkati çekiyor.
 
Filistin devletini tanıyan Avrupa parlamentolarının sayısının her geçen gün artması ve Avrupa Adalet Divanı'nın Hamas'ı terör örgütleri listesinden çıkarmaya karar vermesi İsrail'i kızdırırken, son dönemde Avrupa ülkelerinde İsrail'e yönelik algı ve siyasi düşünce değişiklikleri yaşanıyor.
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Adalet Divanı'nın önceki günkü kararı ile Cenevre'de İsrail'in savaş suçlarının araştırılması çağrılarını "Avrupa ikiyüzlülüğünün örneklerini gördük" sözleriyle değerlendirdi. Birçok Avrupa ülkesinin parlamentosu bu yıl Filistin devletini tanıma kararı alsa da, devletleri, parlamentoların değil hükümetlerin tanıması gerekiyor.
 
İngiliz Parlamentosu da bu yıl Filistin devletini tanıyan parlamentolar arasındaydı. Parlamento'nun alt kanadı Avam Kamarası 13 Ekim'de Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi 274 oyla kabul etti. İngiltere'nin yanı sıra bu yıl Fransa, İrlanda, İspanya gibi Avrupa ülkelerinin parlamentoları da Filistin'i tanırken, İsveç'te ise hükümet, Filistin devletini tanıdı. Avrupa Parlamentosu (AP) da önceki gün, Filistin'in devlet olarak tanınmasını prensipte desteklediğini bildiren karar tasarısını kabul etti.
 
Filistinli akademisyen ve siyasi aktivist Azzam Tamimi, Filistin'i tanıyan Avrupa parlamentolarının sayısının artmasının çok önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
 
"Bu daha çok Avrupa halklarının İsrail'in nasıl bir ülke olduğunun farkına varması ve anlaması anlamına geliyor" diyen Tamimi, "Yaz aylarındaki Gazze saldırıları dikkate alındığında, dünya İsrail'in ne olduğunu artık anlamıştır. Bence önemli olan Avrupa ülkelerinin kamuoylarındaki algı ve ülkelerdeki siyasi düşünce değişiklikleridir" dedi.
 
Tamimi, AB'nin ikinci büyük mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı'nın Hamas'ı terör örgütleri listesinden çıkarmasının olumlu bir adım olduğunu ancak bunun uzun sürecek bir yasal mücadelenin başlangıcı olduğunu ifade etti. AB'nin kararı temyize götürme ihtimalinin yüksek olduğunu da dile getiren Tamimi, "Bu nedenle uzun bir yasal mücadele verileceğini düşünüyorum. Ancak diğer yandan bu Hamas'ın detaylıca tartışılmasını sağlayacaktır. Mahkemenin aktardığı gibi, Hamas, terör örgütü listesine sadece basın ve internetteki bilgiler dolayısıyla alınmıştır. Hamas'ın, herhangi bir ulusal özgürlük hareketinden farkı yoktur" ifadelerini kullandı.     
 
"HAMAS'I TERÖR ÖRGÜTLERİ LİSTESİNE EKLETEN ÜLKE İNGİLTERE"
 
Avrupa Adalet Divanı'nın kararına ilişkin İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, "Karar, Birleşik Krallık veya AB'nin Hamas'la ilgili pozisyonunu değiştirdiği anlamına gelmez. Hamas'ın AB terör örgütleri listesinde kalması için elimizden geleni yapacağız" denilmişti.
 
Azzam Tamimi, İngiltere'nin Hamas'ı terör örgütleri listesine ekleten ülke olduğunu ve İngiltere'nin bu konuda Avrupa'da yoğun lobi faaliyetleri yürüttüğünü kaydetti. Tamimi, dolayısıyla İngiltere'nin Avrupa Adalet Divanı kararından memnun olmayan ülkeler arasında başı çektiğini belirtti.
 
Adalet Divanı Hamas'ı terör örgütleri listesinden çıkarma kararı aldı ancak mahkeme, örgütün ve üyelerinin AB'deki mal varlıklarının dondurulması kararının üç ay daha geçerli olduğuna hükmetti. Bu kararın, bazı AB ülkelerinin Adalet Divanı'nın kararını temyize taşıma yolunu açtığı ve Hamas'ın listede kalması için terör örgütü olduğuna dair kanıtlar sunmaya hazırlandıkları bildiriliyor. Bu ülkeler arasında İngiltere'nin de bulunduğu tahmin ediliyor.
 
Londra King's College Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Profesörü Robert Wintemute, Adalet Divanı'nın kararının AB ülkelerinin Hamas'la ilişkilerinde değişikliğe neden olmasının beklenmediğini dile getirerek, mal varlıklarının dondurulması konusunda ise üç aylık geçici sürenin İngiltere gibi ülkelerin baskılarıyla kalıcı hale getirebileceğini ifade etti. Hamas'ın askeri kanadı 2001, siyasi kanadı ise 2003 yılında AB'nin terör örgütleri listesine eklenmişti.
 
FRANSA'DAN ADIM VAR, ALMANYA'DAN YOK
Filistin'i tanıma yönünde bir adım atmayan Almanya ise Ortadoğu barış sürecinde iki devletli çözüm için çaba sarf edilmesi gerektiğini sıklıkla bildiriyor. Ancak Almanya'nın Filistin'i devlet olarak tanıma konusunda hazırlığı olmadığı biliniyor.
 
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Avrupa Adalet Divanı'nın Hamas kararının "Almanya için bu karar herhangi bir değişiklik teşkil etmediğini" açıkladı. Schaefer, Hamas'a siyasi olarak bakış açılarının değişmediğini belirterek, Hamas'ın İsrail'in varlığını tanımamasına dikkati çekti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-12-2014 07:57 - 736 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım