Suudi Arabistan ile Bahreyn, bugün yapılacak olan Körfez ülkeleri liderleri toplantısında, iki ülkenin daha yakın bir siyasi işbirliği içine gireceğini açıklayacak. Ancak muhalefet bu girişimi “reform yapmamak için bir bahane” olarak nitelendiriyor.
Bahreyn İstihbarat İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Samira Receb, Reuters’a yaptığı açıklamada, “İki ya da üç ülkenin bir işbirliği açıklaması yapmalarını bekliyorum. Emin değilim ancak beklentilerim yüksek” dedi.
İki ülkenin Bahreyn ve Suudi Arabistan olduğunu belirten Receb, üçüncü bir ülke adı vermedi.
Bahreynli bakan, “Ülkeler egemenlik haklarını koruyacaklar ve Birleşmiş Milletler üyesi olarak kalacaklar. Ancak dış ilişkiler, güvenlik, askeriye ve ekonomi gibi konularda karar alırken birlikte hareket edecekler” diye konuştu.
Bahreyn ve Suudi Arabistan’ın bu kararı, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) içinde bütünleşmenin artırılması yönündeki stratejinin bir parçası olarak nitelendiriliyor.
Bu bütünlük arayışı, İran’ın bölgede gücünü artırması ve Arap Baharı’ndan sonra bölgede artan El Kaide faaliyetlerinden kaynaklanıyor.
Yerel basında yer alan haberlere göre, İran’dan destek alan Şiilerin, Sünni yönetimlere karşı güçlenmesinden endişe eden Suudi Arabistan ve Bahreyn, daha yakın bir birlik kurma ihtiyacı hissediyor.
Bahreyn’de Mart 2011’de düzenlenen hükümet karşıtı gösterileri bastırmak için Suudi güvenlik güçleri bu ülkeye girmişti.
(Reuters)