İran, New York'taki BM Büyükelçisi Hamid Ebutalebi'ye vize vermeyen ABD'yi uluslararası hukuka aykırı davranmakla suçladı.
İran'n BM'deki Sözcüsü Hamid Babaei kararı"esef verici" olarak niteledi ancak Tahran'ın ne karşılık verebileceğine değinmedi.
Washington, Ebutalebi'nin 1979'da ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'ni basan grupla bağlantısı olduğunu söylüyor.
Elçilikte bulunanların 444 gün süreyle rehin tutulduğu olay iki ülke ilişkilerinde onlarca yıl süren bir krize neden olmuştu.
Ebutalebi, elçiliğe girenler arasında olmadığını, gruba sadece tercümanlık yaptığını söylüyor.
Amerikan Kongresi geçen hafta ülke güvenliğine tehdit oluşturabilecek diplomatlara vize verilmemesini mümkün kılan yasa tasarısını kabul etmişti.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Kongre'nin kararını kınamıştı.
'Amerikan Kongresi'ndeki radikaller'
Zarif, karara destek veren Kongre üyelerini "bir grup radikal" olarak niteledi ve bu adımın İran'ın politikalarını değiştirmeyeceğini söyledi.
Kongre'nin onay verdiği düzenlemenin yasalaşabilmesi için Başkan Barack Obama tarafından imzalanması gerekiyor. Ancak gözlemcilere göre, Kongre, Ebutalebi'nin vize almaması için bir süredir mücadele veren Kongre'nin başarılı olduğunu söylüyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney Obama'nın Kongre kararının "maksadığını paylaştığını" ve İranlı diplomata vize vermeyeceğini açıkladı.
İran'n BM Temsilciliği Sözcüsü Babaei, Beyaz Saray'ın kararının "uluslarararası hukuka aykırı olduğunu" söyledi.
Uluslararası hukuka göre ABD Birleşmiş Milletler'e ev sahipliği yapan ülke olarak üye ülkelerin temsilcilerine vize vermek zorunda.
ABD, 1998'de BM'de konuşma yapacak Filistin lideri Yaser Arafat'a da vize vermemişti.