Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Irak'ta neler oluyor?
Adil Abdülmehdi başbakanlık görev süresi boyunca ABD'nin baskısından bağımsız olarak Irak'ın ilerlemesini istediğini gösterdi. Çin'le yapılan anlaşma, ABD'nin İran'a yaptırım talebini reddetmesi, el-Kaim-Bukemal stratejik geçidinin açılması…
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-03-2020 10:35 - 1041 Okunma
Adil Abdülmehdi başbakanlık görev süresi boyunca Amerika'yı o kadar öfkelendirdi ki Irak'ı Amerikan eksenine geri getirmek için onu çok aşamalı bir plan yapmaya zorladı.
 
Bu planın A Planı, IŞİD'le mücadele geçmişi olan Iraklı üst düzey bir subay tarafından Abdülmehdi'ye karşı askeri bir darbe gerçekleştirmekti. Irak Terörle Mücadele Örgütü'nün eski bir komutan yardımcısı olan General Abdül Vahap Saidi bu aşama için seçilen kişiydi ama General Şehit Kasım Süleymani’nin, Abdül Vahap Saidi’nin darbe konusunda şüpheli hareketleri olduğu hakkında Adil Abdülmehdi’ye sunduğu bilgilerle General Saidi görevden alındı ve ev hapsine çarptırıldı.
 
Darbenin daha başından uğradığı bu başarısızlık Amerika’yı öfkelendirdi ve Amerika’nın, hükümeti devirmek ve Amerika’nın seçtiği kişinin göreve gelmesi için protestoların düzenlenmesi olan B Planına geçmesine neden oldu.
 
Protestoların üzerinden aylar geçmesi ve Abdülmehdi’nin istifasıyla birlikte, Esaib-i Ehli Hak Hareketi Lideri Kays Hazali’nin ifadesine göre CIA ile güçlü bağları olan Irak Cumhurbaşkanı, Adnan el-Zurufi’yi hükümeti kurmakla görevlendirdi.
 
 Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in Irak Anayasasının açık bir şekilde ihlali olan bu eylemi, Iraklı birçok parti ve şahsiyetin itirazına neden oldu ve Adnan Zurufi’nin başbakanlığına karşı geniş çaplı itirazlar meydana geldi ve Irak’taki protestoların rengini kaybetmesiyle birlikte B Planı da başarısız olmuş gibi görünüyor.
 
 Tabii ki, Amerika’nın bölgedeki şüpheli hareketleri, özelikle Amerika ordusunun Birleşik Arap Emirlikleri’nin el-Hamra üssündeki son manevrası, bu ülkenin yeninden Irak’ta darbe planladığı ihtimalini uyandırıyor.
 
 Amerika son günlerde Irak’tan çıkma konusunda direniş gruplarıyla müzakerelere başladı ve onlara Irak’tan çıkmak istediğini ama askerlerinin güvenliğinin korunması gerektiğini söyledi ve önümüzdeki gün ve haftalarda Amerika kuvvetlerinin Irak’taki üslerinden çıktığına ya da  İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve bazı Irak kuvvetlerinin iş birliğiyle yakın bir zamanda darbe gerçekleştirmek için bu üslerde daha da yoğunlaştığına şahit olabiliriz. (Ajanslar)
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-03-2020 10:35 - 1041 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
02-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım