Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İmam Hasan'ın oğlu Hz. Kasım ve otağı
Hz.Kasım kimdir?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-10-2014 14:46 - 10830 Okunma

KÂSIM B. HASAN (A.S)
Hz. Kâsım
Kasım otağı, Hz. Peygamber(s.a.v)in ilk torunu İmam Hasan(a.s)’ın oğlu Hz. Kasım’ı temsil eder.

Cenab-ı Kâsım henüz on iki yaşlarında iken, babası İmam Hasan(a.s) şehid edilince, amcası İmam Huseyn(a.s)in himayesinde büyüdü.

Kerbela’da 14 yaşlarında bulunan Cenâbı Kasım, amcaoğlu Ali Ekber şehid düşünce o da meydana çıkarak şehid olmak istedi. Amcası Huseyn, kardeşinin yadigârı Kâsım’a kıyamayarak ona izin vermeyince, Kâsım kolundaki pazıbendi açarak içindeki babası İmam Hasan’ın vasiyetnâmesini amcasına verdi.

İmam vasiyetinde Kerbelâ’da oğlu Kâsım’ı da kendi oğlundan ayırmayıp savaş meydanına göndermesini istiyordu. İmam Huseyn, ağabeyi Hasan’ın yazsını görünce Kâsım’ı bağrına basarak her ikisi de şiddetli bir şekilde ağlamaya başladılar. Sonra imam Hüseyn (a.s) ona izin verdi o da koşarak meydana indi.

Düşman ordusundan birisi bu olayı şöyle nakletmektedir: “Bir çocuk çadırlardan bize doğru koşmaya başladı o kadar yakışıklıydı ki yüzü ay gibi parlıyordu. Kâsım gözlerinden yaşlar akar vaziyette recez okuyarak şöyle diyordu:

Beni tanımıyorsanız bilin ki ben Hasan’ın oğluyum
Ol Emin Peygamber Mustafa’nın torununun oğluyum

Yaşının çok küçük olmasına ve bedenin tam olgunlaşmamasına rağmen Yezit ordusundan 35 kişiyi yere serdi.

Düşmanlar çaresiz kalınca toplu olarak onun etrafını sardılar. Onlardan biri ansızın şiddetli bir darbeyle ona vurdu. Kasım (a.s) yüz üstü yere yığıldı ve yardım istedi: “Ey Amcacığım!...”

Kâsım’ın yardımına sür’atle giden İmam onun paramparça bedenini görünce şöyle ağıt yaktı:  “Allah’a and olsun ki amcanı çağırdığında senin yardımına erken varamaması, vardığında sana yardım edememi amcana çok zordur…”

İmam Huseyn(a.s) meydana vararak şehid düşen yeğeni Cenâbı Kâsım’ın da na’şını getirerek çadırlara getirip oğlu Ali Ekber’in na’şının yanına koydu.

KÂSIM OTAĞI
İmam Hasan(a.s)’ın ergenlik çağının baharında şehid olan cenâbı Kâsım’ın evlenip de muradına eremeden şehid olması, Ehl-i Beyt sevenlerinin yüreğinde bir ukde olarak kalmıştır. Onun, büyüyüp amcası İmam Huseyn’in Kızı Fatıma ile evlenmesi arzularını bir nişanla başlatıp, “Damat Kâsım” ve “Arus Fatıma” ile dillendirmiş ve onların tamamlanmamış evliliklerini “KASIM OTAĞI” temsil ettirerek onlara zifaf odası hazırlamışlardır.

Kerbelâ’da Farsça“Haymegah” Arapça “Muhayyem” denilen çadırların yerinde de Cenâbı Kâsım’ın adına, ayrı ve süslü bir odası bulunmakta ve ziyaret edilmektedir.
Cenâbı Kâsım, Aşura gecesi amcası İmam Huseyn’in “Ben yarın şehid olacağım”diye açıklamada bulunması üzerine “Amca ben de şehid olacak mıyım? Diye sormuştu. İmam da ona “Sence ölüm nasıl bir şey?” diye sorunca Kâsım “Baldan daha tatlı” karşılığını vermiştir.

İmam Hasan’a ve oğlu Kâsım’a selam, katillerine lanet olsun.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-10-2014 14:46 - 10830 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım