Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İbadi: İran İle Ticarette Doları Kullanmama Kararına Bağlıyız, Amerika'nın Yaptırımlarına Değil
Irak Başbakanı Hadyar el-İbadi'nin, İran karşıtı yaptırımlara tepkilerin ve siyasi ve dini liderlerin eleştirilerinin artmasına neden olan açıklamasının ardından dün konuyla ilgili bir değerlendirmede bulundu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-08-2018 09:12 - 550 Okunma
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları ve Irak’ın İran ile ticaretinde dolar kullanmayacağı konusu hakkında yaptığı açıklamada: "Biz, bu yaptırımların zalimce ve adil olmadığı görüşündeyiz. İran, komşumuzdur ve biz komşuluk ilişkisine önem veririz. Ancak Irak devleti ve halkının çıkarlarını herkesten üstün tutarız ve hiçbir grubun çıkarını buna tercih etmeyiz."
 
İran ile ticari ilişkilerin askıya alındığı ve oradan ülkesine yapılan ithalatın yasaklandığı şeklindeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirten İbadi, "İran'a karşı ticari ilişkiler kapsamında dolar kullanmayacağız. Bu, yaptırımları uygulayacağız demek değil" ifadelerini kullandı.
 
Irak Başbakanı ayrıca su kaynakları konusunda bir anlaşmaya varılması için komşu ülkelerle görüşülmesi gerektiğini ifade etti.
 
El-İbadi geçtiğimiz Salı günü Amerika tarafından İran'a tek taraflı olarak yeniden yaptırım uygulamaya başlamasıyla ilgili yaptığı açıklamasında; hükumetimiz Amerika'nın yaptırımlarına onay vermiyor ancak Irak halkının menfaatlerinin korunması için buna bağlı kalacaktır, ifadelerini kullanmıştı.
 
El-İbadi'nin bu açıklamasından bir gün önce Cumhurbaşkanı Fuad Masum yaptığı açıklamada, İran'a yönelik yaptırımlara karşı olduğunu ve bunu uygulamanın Irak için zor olduğunu belirtmişti.
 
Irak'taki Mukteda Sadr liderliğindeki Sairun Hareketi gibi çeşitli gruplar başbakan el-İbad'yi uyararak Amerika'nın İran'a karşı uyguladığı yaptırımlara destek vermemesini istediler.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-08-2018 09:12 - 550 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-09-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım