Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Hürmüz'deki ABD donanmasından İran'a uyarı ateşi
Hürmüz Boğazı'nda bulunan ABD donanma gemileri, İran'a uyarı atışı gerçekleştirdi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-08-2016 08:54 - 705 Okunma
ABD donanma gemilerinin, İran'a uyarı atışı gerçekleştirdiğini duyuruldu.
 
ABD Savunma Bakanlığı, İran'a ait dört güvenlik botunun Basra Körfezi'nde ABD savaş gemisi USS Nitze'yi "taciz ettiğini" bildirmişti. 
 
İRAN GEMİLERİ TACİZ ETMİŞTİ
 
ABD Savunma Bakanlığından bir yetkili, İran Devrim Muhafızlarına ait dört güvenlik botunun güdümlü roket yok edici USS Nitze savaş gemisine yüksek hızla ve tehlikeli şekilde yaklaştığını söylemişti.
 
Savaş gemisinden botlara uyarı için 10 kez havaya ateş açıldığını ve uyarı alarmı çalındığını belirten yetkili, Nitze'nin İran botlarıyla telsiz üzerinden iletişime geçmeye çalıştığını kaydetmişti. Botlardan ikisinin uyarıları gözardı ettiğini ve gemiye 274 metre yaklaşana kadar hızlandığını vurgulayan yetkili, Nitze'nin rotasını değiştirdiğini aktardı.
 
Deniz Harekat Başkanı Amiral John Richardson, olayın ABD'nin denizlerde karşı karşıya olduğu rekabeti ortaya koyduğunu ve Tahran ile denizdeki gerilimi yansıttığını savundu.
 
Olay sırasında USS Nitze'nin, USS Mason savaş gemisi ile Hürmüz Boğazı'nda uluslararası sularda olduğu bildirildi.
 
HÜRMÜZ BOĞAZI NERESİDİR?
 
 
Ortadoğu petrollerinin yüzde 40'ı (ABD, Batı Avrupa ve Çin'e gönderilen petrolün yaklaşık yarısı) bu boğazdan transit geçen gemilerle taşınıyor. Uzmanlar Hürmüz Boğazı'nı enerji taşımacılığı açısından alternatifsiz olarak görüyor. Kuveyt, Irak, İran, Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Katar ihraç ettikleri petrolü Hürmüz'den uluslararası pazarlara ulaşıyor. Dünya sıvılaştırılmış gazın ihracatının ise yüzde 66'sı Hürmüz Boğazı'ndan gidiyor.
 
Dünyanın en önemli petrol geçiş noktalarından biri kabul edilen boğaz, bugün Hicaz yarımadasındaki gerginliklerinden dolayı güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya. Boğazın kontrolü bölgedeki adaların kendi topraklarına dahil olmasından dolayı İran’a ait, fakat Birleşik Arap Emirlikleri ile İran arasında hakimiyete ilişkin çeşitli tartışmalar da yaşanıyor.
 
Sıcak suları Hürmüz Boğazı kanalıyla Umman Denizi ve Hint Okyanusu'na karışıyor. Kuzeydoğuda Şattülarab (Ervend) ırmağı ağzından başlayan ve Güneydoğuda Hürmüz Boğazı'na kadar uzanan Basra Körfezi'nin uzunluğu yaklaşık olarak 805 kilometre sınırı var.. Genişliği yaklaşık 280 kilometre. derinliği ise ortalama 40-50 m arasında değişiyor. Derinliğin en fazla olduğu ve 100 metreye ulaştığı yer Hürmüz Boğazı'dır. 1980 ile 1988 arasında süren İran-Irak Savaşı'nın anlaşmazlık noktalarından biriydi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-08-2016 08:54 - 705 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-09-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım