Iğdır Milletvekili Adıyaman programa yönelik tepkisini dile getirdiği soru önergesinde şöyle dedi;
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na
Aşağıdaki sorularımın Sayın Başbakan Yardımcısı Numan KURTULMUŞ tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzük ’ün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Mehmet Emin ADIYAMAN
HDP Iğdır Milletvekili
Bilindiği üzere Şia/Caferi inancına mensup vatandaşlarımız Kars, Iğdır, Ağrı, Ardahan illerinde yaşamakta, bir kısmı ise İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollere göç etmişlerdir.
TRT 1 ekranlarından yayınlanan “Pelin Çift ile Gündem Ötesi” adlı programda “Ortadoğu’nun İnanç Denkleminde Suriye, İsrail ve İran’ın Yeri”, “İslam Dünyası Neden Parçalara Ayrıldı”, “Şialar Neye İnanıyor” gibi birçok başlıkla Şialık İslam dışıymış gibi gösterilmektedir. Ortadoğu’da yaşanan mezhep gerilimlerinden ders çıkartmak yerine, komşu ülkelerle politik ayrışmaları bahane ederek mezhepsel gerilimleri daha da kaşıyan TRT, birleştirici bir rol oynamak yerine ayrıştırıcı bir görev üstlenmeyi tercih etmektedir. TRT’de gerçekleşen bu durum Şia/Caferi inancına sahip vatandaşlarımız tarafından tepkiyle karşılanmış ve Iğdır’da yapılan bir basın açıklamasıyla tepkilerini dile getirmişlerdir.
Şia/Caferilere yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da Fettullahçı yapı ile ilgili“Bunlar Şia’yı geçmiş vaziyette. Şia bunların eline su dökemez.” Şeklinde bir söylem gerçekleşmiştir.
Bunun haricinde; İstanbul Bağcılar’da bulunan Ehlibeyt Camisi’nin elektrik borcunun ödenmesi hususunda Dernek Başkanı, Bağcılar Müftülüğüne müracaat etmiş. Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcisi olan Müftülük tarafından “Siz Şia’sınız, o halde İran’a gidin bu desteği İran’dan alın” söyleminin kullanılması, aşağılayıcı, ötekileştirici ve inanca karşı saygısızlık içeren bir beyandır. Oysa Şia-Caferi inancına mensup vatandaşlarımız da diğer vatandaşlar gibi inançlarını yaşama noktasında devletten gerekli desteği alma hakkına sahiptirler. Kaldı ki tüm vatandaşlardan alınan vergilerle tek bir inanç grubuna yönelik verilen din hizmetlerinin toplumu ayrıştıran, mezhepçi ve ötekileştirici bir devlet tutumu sergileyeceğine inanıyoruz.
Bu bağlamda:
1- TRT 1 ekranlarında yayınlanan “Pelin Çift ile Gündem Ötesi” adlı programda Şia/Caferi inancına ötekileştirici ve dışlayıcı ifadelerin kullanılması bilginiz dâhilinde midir? Nefret suçuna giren bu ifadelere karşı tarafınızca idari soruşturma açılmış mıdır?
2- Halkın vergisiyle yayın yapan TRT’nin mevcut yayıncılık anlayışındabu söylemlerin etkisi var mıdır? Şia/Caferi karşıtlığı programların yapılması TRT’nin bir politikası mıdır?
3- Şia-Caferi halkımızın ibadethanelerinin elektrik, su, personel vb. ihtiyaçlarının diyanet bütçesinden karşılanması gibi bir çalışmanız mevcut mudur?
4- Halkımızın vergileriyle yayın yapmakta olan TRT’nin, halkın bir kısmının sahip olduğu inançlara karşı hassas davranmamasının sebebi nedir? Bu tür programların yapılması bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?
5- Son dönemlerde ülkemizin Ortadoğu’da izlediği dış politika çizgisinin mezhepçi bir nitelik taşıdığı yönünde kamuoyundan yoğun eleştiriler alırken, ülkemizdeki tüm inanç gruplarına eşit mesafede olan bir hizmet anlayışı geliştirmek için iktidarınızın alacağı bir önlem ya da bir eylem planı var mı?