İran'a ambargo, Batı açısından nükleer anlaşmazlığı çözecek mi, yoksa güçsüz bırakmaya çalıştığı rejimin merkezinin daha korunaklı ve güçlü olmasına mı yol açacak?
Guardian'ın dış haberler editörünü bu soruya yanıt vermeye yönelten haber önceki gün çıkmıştı: İran para birimi riyal büyük değer kaybına uğradı.
Guardian'ın dış haber editörü Peter Beaumont, para krizine müdahale için Tahran'ın parmağını bile kıpırdatmadığını söylüyor.
Yazı, yaptırımların, aslında amaçlarına ulaşmadığı sonucuna varan akademik bir çalışmanın can alıcı noktasını aktarıyor.
Buna göre 1990'a kadarki 70 yıllık ambargolar tarihini inceleyen üç Batılı akademisyen, 115 ambargo uygulamasının üçte ikisinin tamamen başarısız olduğunu belirlemiş.
Beaumont esas olarak, ambargonun Tahran'da iktidarı elinde tutanların çevresinde bir kenetlenmeyi beraberinde getirebileceğini... ama öte yandan, kıvılcımı ambargo olan bir krizin İran ve bölge için ifade edeceği şeyleri, az sayıda kişinin, artık hesaba katmaya başladığını söylüyor.
Guardian editörü, "Onun için" diyor "İran'ın çektiği acıları sevinçle karşılayanlar, kriz dileklerini tutarken çok dikkatli olsun."