Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Fransa 15 Konsey Üyesini Bilgilendirecek
Batı Fransa'yı destekliyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-01-2013 17:58 - 1096 Okunma

  Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki büyükelçisi, 15 Konsey üyesinin Mali’deki gelişmelerle ilgili bilgilendirileceğini açıkladı.

Cuma günü operasyon düzenlemeye başlayan Fransız ordusu, Mali hükümetine bağlı birliklere destek vermek üzere ülkeye savaş uçaklarıyla 400 asker göndermişti.

Yeni uçaklar yolda

Mali ordusuyla birlikte İslamcı isyancılara karşı operasyon düzenleyen Fransa'nın Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, hava operasyonlarının devam edeceğini belirterek Mali’ye yeni savaş uçakları gönderileceğini duyurdu.

Operasyonun gerekliliğini savunan Fransız Bakan, “Eğer hiç kimse müdahale etmeseydi, başkent Bamako iki ya da üç gün içinde düşebilirdi” dedi. “Rafale” tipi savaş uçaklarının yola çıktığını belirten Le Drian, Fransız birliklerinin hava operasyonlarına aralıksız devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Operasyona destek

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Birliği’nin de Mali’ye 3 bin 300 asker göndermeye hazırlanıyor. Fildişi Sahili ile birlikte Burkina Faso, Nijer ve Senegal’in Mali’ye asker gönderecek ülkeler arasında olduğu belirtiliyor.

Batı ülkeleri de Fransa’nın başlattığı operasyona destek veriyor. ABD ve İngiltere, Fransa’ya askerî destek sözü verirken, Avrupa Birliği'nin de Mali askerlerinin hazırlıklarına yardımcı olmak üzere 200 kadar askerî danışman göndermeyi planladığı   kaydedildi.

Mali Neresidir?

 Mali, ya da resmî adıyla Mali Cumhuriyeti (Fransızca: République du Mali), Batı Afrika'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Mali, Afrika'nın en büyük yedinci ülkesidir. Kuzeyde Cezayir, doğuda Nijer, güneyde Burkina Faso ve Fildişi Sahili, güneybatıda Gine ve batıda Senegal ve Moritanya ile sınır paylaşmaktadır. Yüzölçümü yaklaşık 1.240.000 km2 ve tahminî nüfusu neredeyse 12.000.000 kişi. Ülkenin başkenti Bamako'dur.

Sekiz ayrı bölgeden oluşan Mali'nin kuzeydeki sınırları Sahra Çölü'nün tam ortasına ulaşır. Ülke nüfusun çoğunun yaşadığı yeri olan güneydeki bölgede ise, Nijer ve Senegal nehirlerini içermektedir. Ülkenin ekonomik altyapısını başlıca tarım ve balıkçılık oluşturmaktadır. Mali'nin bazı doğal kaynakları altın, uranyum ve tuzdur. Mali, dünyanın en fakir ülkelerinden biri sayılmaktadır.

Günümüzün Mali Cumhuriyeti, bir zamanlar üç tane Batı Afrika imparatorluğunun bir parçasıydı: Gana İmparatorluğu, Mali İmparatorluğu (ülkenin ismi bu imparatorluktan türetilmiştir) ve Songhay İmparatorluğu. 19. yüzyılın sonuna doğru Mali, Fransız idaresinin altına alınarak Fransız Sudanı'nın bir parçası oldu. 1959'da Mali, Senegal ile Mali Federasyonu olarak bağımsızlığını kazandı. Bir yıl sonra Mali Federasyonu bağımsız Mali devleti oldu. Uzun bir tek-partili dönemden sonraki 1991 darbesinin ardından yeni bir anayasa yazıldı ve Mali demokratik, çok-partili bir devlet oldu.

Ülkenin kuzeyinde ayrılıkçı gruplarla yaşanan çatışmalar nedeniyle 22 Mart 2012 günü ordudan ayrılan bir grup asker darbe yaparak meclisi ve anayasayı lağvettiklerini ve yönetime el koyduklarını açıkladılar.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-01-2013 17:58 - 1096 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
21-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım