Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Erdoğan'ın sözlerine Hürriyet yazarından tepki
Başbakan'ın Caferi vatandaşlarımıza özür borcu var
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-03-2014 11:07 - 1135 Okunma
 Başbakan Erdoğan'ın Şii inancına yönelik talihsiz ve mesnetsiz açıklamalarına basın camiasından da tepkiler sürüyor. Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin konuyu bu gün köşesine taşıyarak şunları yazdı:
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen çarşamba akşamı Kanal 24'te Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu'nun sorunlarını yanıtlarken, aynen şunları söylemiş:
 
"Bunlarda takiye var, bunlarda yalan var, bunlarda iftira var. Üçünün neticesi fitne var, fesat var. Yani böyle çok rahat takiye yapıyorlar. Şia'yı falan geçmiş vaziyetteler. Şia bunların eline su dökemez. O denli ileriler."
 
Benzer içerikte sözlerin başka bir ülkede aynı şekilde Sünnilik hakkında sarfedilmiş olması halinde Türkiye'de kopacak fırtınayı tahmin etmek hiç de güç değildir.
 
Şia, Şiiliğin yani İslam'ın ikinci büyük mezhebinin diğer adıdır. Ve geçen çarşamba akşamından bu yana Türkiye'de Şiilik mezhebine bağlı olan Caferi vatandaşlarımız, onların örgütleri büyük bir infial içindedir.
 
Caferider ile Caferi Alimler Birliği (CABİR), geçen cuma günü düzenledikleri bir basın toplantısıyla Başbakan Erdoğan'ı bu sözlerinden dolayı özür dilemeye davet ettiler.
 
Caferider Başkanı Sinan Kılıç şöyle konuştu:
 
"Bir ülkenin Başbakanının bütün vatandaşların inançlarına eşit mesafede olması gerektiğine inanmaktayız. Evrensel hukukun ve iç hukukumuzun kuralları, yöneticilerin inanç ayrımı yapmalarını, herhangi bir inanca hakaret etmeyi, aşağılamayı, men ederek, cezai yaptırımlar öngörmüştür. Mensubu olduğumuz islam dini de buna cevaz vermez." diye konuştu.
 
Kılıç'ın dünkü sohbetimizdeki şu sözleri de ciddi bir kırgınlığın ifadesiydi; "Kökleri çok eskilere, Arap yarımadasında çoğu din dışı siyasi toplumsal çekişmelerden kaynaklanan bir takım yanlış bilgilerin günümüzde bize karşı aşağılayıcı bir şekilde kullanılması hem yanlıştır, hem de üzüntü vericidir. Bizim ayrışmak gibi bir niyetimiz yok. Sadece adalet, özgürlük ve eşitlik talep ediyoruz."
 
Erdoğan'ın sözleri, Türkiye'de yaşayaş Caferi vatandaşlarımızı derinden rencide etmiştir. Büyük bölümü Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı kökenli olan, ancak bugün önemli bir bölümü göç sonucu Türkiye'nin pek çok bölgesine, ağırlıklı olarak da Marmara Bölgesi ve İstanbul'a yerleşmiş bulunan yüz binlerce Caferi vatandaşımız var. Toplam sayıları konusunda görüşler farklı. Caferider, bu sayıyı üç milyona kadar çıkarıyor. Başka kaynaklarda ise bir milyonun biraz altına iniliyor.
 
Gelgelelim insanların mezhep grubu olarak topluca "nefret söylemi"ne hedef olması karşısında sayıların hiçbir önemi yok. Ayrıca, inanç yorumları ve ritüelleri farklılıklar göstermekle birlikte, Hazreti Ali sevgisi söz konusu olduğunda Aleviler Şiilerle aynı ortak paydada buluşuyor. Dolayısıyla onların da bu beyan nedeyinle "kırılmış olduklarını" tahmin etmek güç değil.
İşin bir de dış boyutu var. Bu beyandan yalnızca Türkiye'de yaşayanlar değil, Ortadoğu ağırlıklı olmak üzere dünyada yaşayan bütün Şiilerin rahatsızlık duyması beklenmelidir. Başta nüfusunun ezici çocuğunluğu Şii olan İran ile önemli çoğunluğu (yüzde 65-70 gibi) Şii kökenli olan Irak gibi ülkelerde bu sözlerin ciddi bir rahatsızlığa yol açmaması düşünülemez.
 
Meselenin başka bir düşündürücü tarafı daha var. Başbakan Erdoğan 2010 yılı Aralık ayında Caferilerin Halkalı'da düzenlediği Evrensel Aşura Matem törenine katılarak önemli bir açılım yapmıştı. Başbakan, ardından Mart 2011'de Irak'a gitmiş bu gezisinde Şiilerin Kerbela ve Necef'teki kutsal mekanlarını ziyaret ederek ülkedeki Şii din otoriteleri ile de görüşmüştü.
 
Erdoğan'ın 16 Aralık 2010 tarihli konuşması, Caferilere karşı son derece sıcak, kucaklayıcı temalar içeriyordu. Şöyle demişti konuşmasının bir yerinde: "Bu ülke bizim, bu topraklar bizim. Bu tarih, bu medeniyet, onlarla birlikte gelecek hepimizin. Hiç kimsenin hiç kimseye, Sünni'nin Caferi'ye, Caferi'nin Sünni'ye, Türk'ün Kürt'e, Laz'ın Çerkez'e, Acem'in Arap'a üstünlüğü yoktur ve olamaz. Bu topraklar üzerinde hepimiz biriz, beraberiz ve kardeşiz."
 
Bundan yaklaşık üç buçuk yıl önce takdire şayan bir "Caferi açılımı" yapmış olan Başbakan'ın bugün Şiiliğe karşı hakaretamiz bir söylem başvurması pek çok bakımdan büyük bir talihsizliktir. Öncelikle bir mezhebi diğerinde üstün tutan bir anlayış toplumsal barışa katkıda bulunmayacaktır.
 
Ayrıca bu gibi beyanlar özellikle Suriye krizi sonrasında Türkiye'nin mezhepçi bir dış politika izlediği yolundaki algıyı iyice pekiştirecektir. Ortadoğu'da mezhepsel gerilimlerin, savaşların tırmandığı bir dönemde Başbakan'ın mezhepsel hassasiyetlerin sinir uçlarına dokunan bir dil kullanması vahim derecede bir basiretsizliktir.
 
Endişemiz odur ki, Başbakan Erdoğan özür dilese bile hem Türkiye'de hem de bölgede telafisi kolay gözükmeyen bir kırılma yaratmıştır.
Yine de Başbakan ne derse desin bizlere düşen görev, Caferi vatandaşlarımıza inançlarının saygıdeğer olduğunu ve gönül kapılarımızın onların sonuna kadar açık durduğunu söylemektir. 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-03-2014 11:07 - 1135 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım