Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
‘En faziletli amel ara bulmaktır’
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Sizlere namazdan, oruçtan ve sadakadan (zekattan) daha faziletli bir şeyi haber vermeyeyim mi! O şey insanların arasını ıslah etmektir. Zira insanlar arasındaki ilişkilerin bozulması helak edici ve dini yok edicidir”
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-06-2020 10:13 - 6659 Okunma
Kur'an'da şöyle buyurulur: "Eğer onlar barışa yanaşırlarsa, sen de yanaş ve Allah'a güven. O, şüphesiz işitir ve bilir." (Enfal, 61).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ben barışı İslam'ın gevşemesine sebep olmadığı takdirde, savaştan daha etkili gördüm." (Gurer'ul Hikem, 10138).
 
İmam Ali (a.s), Mısır'a vali tayin ettiğinde Malik Eşter'e yazdığı mektubunda şöyle buyurmuştur: "Düşmanın, sizi Allah'ın hoşnutluğuna ulaştıracak barış teklif ederse kabul et. Çünkü barışta, ordun için huzur ve genişlik; sıkıntıların için rahatlık ve kurtuluş; şehirlerin için emniyet vardır. Fakat barış yaptıktan sonra düşmanına karşı her yönüyle uyanık ol, ondan kork ve tetikte bulun; çünkü düşman çoğu kez gafil avlamak için yaklaşır. Öyleyse tedbirini al, bu hususta hüsn-ü zan beslemeyi de bir kenara bırak." (Nehc'ul Belağa, 53. mektup; Şerh-i Nehc'ul Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 17/106).
 
İmam Ali (a.s), İbn-i Mülcem tarafından yaralandıktan sonra oğlu Hz. Hasan'a yaptığı tavsiyesinde şöyle buyurmuştur: "Bil ki, Muaviye bana muhalefet ettiği gibi sana da muhalefet edecektir. O halde, onunla barışacak olursan Ben-i Zemere ve Ben-i Eşce ile anlaşan ceddine uymuş olursun. Eğer düşmanınla savaşmak istersen (bil ki) babanın takipçilerinin sahip olduğu vefakârlık ve salahiyete senin takipçilerin sahip olmayacaktır." (Nehc'üs-Saade, 2/742).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İmam Hasan'ın (a.s) canına kastedilince ve insanlar kendisi hakkında ihtilafa düşünce; o işi Muaviye'ye bıraktı. Bunun üzerine taraftarları ona şöyle selam verdiler: 'Selam olsun sana ey mü'minleri hor kılan!' O şöyle buyurdu: "Ben mü'minleri hor kılan değilim. Mü'minlere izzet verenim. Ama sizlerin düşman karşısında gücünüzün olmadığını görünce işi ona bıraktım. Ki ben ve sizler, sahiplerine kalsın diye gemiyi delen Alim (Hızır) gibi aralarında kalalım. Ben ve sizlerin (hikayesi) işte böyledir; ta ki onlar arasında baki kalalım." (Bihar, 78/287/2).
 
Kur'an'da buyurulur ki: "Kim iyi bir işte aracılık ederse, ona onun sevabından bir pay vardır; kim de kötü bir şeyde aracılık yaparsa, ona o kötülükten bir hisse vardır. Allah, her şeyin karşılığını verir." (Nisa, 85).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Sizlere namazdan, oruçtan ve sadakadan (zekattan) daha faziletli bir şeyi haber vermeyeyim mi! O şey insanların arasını ıslah etmektir. Zira insanlar arasındaki ilişkilerin bozulması helak edici ve dini yok edicidir." (Kenz'ul Ummal, 5480).
 
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Birbirleriyle ihtilafa düşüp düşmanlık ettiğinde insanların arasını ıslah etmek ve birbirinden uzaklaştığında onları birbirine yakınlaştırmak Allah'ın sevdiği bir sadakadır." (el-Kafi, 2/209/1).
 
İmam Sâdık (a.s), Mufazzal'a şöyle buyurmuştur: "Takipçilerimizden iki kişinin çekiştiğini görürsen benim malımdan fidye ver. (Yani hakkında çekiştikleri miktarı onlara vererek aralarını ıslah et)." (a.g.e., h.3, bak. h.4).
 
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Ey Eba Eyyub! Sana, Allah ve Resulü'nün sevdiği sadakayı haber vermeyeyim mi! O sadaka şudur ki: İnsanlar birbirine karşı kötü olduğunda ve birbirinden uzaklaştığında onların arasını ıslah etmendir." (Tenbih'ul Havatir, 1/6).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İman ve takva sahiplerinin arasını ıslah etmek yolunda sabit kal." (Gurer'ul Hikem, 4703).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsan yığınlarını ıslah etmek için çalışmak saadetin kemalindendir." (a. g. e. 49361). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizan'ul-Hikmet). 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-06-2020 10:13 - 6659 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım