Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
El Fetih 50'nci yılını kutluyor
1965'te düzenlenen ilk silahlı saldırıyı kuruluş tarihi olarak kabul eden Filistin Fetih hareketi bugün 50'nci yılını kutluyor...
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-01-2015 09:28 - 1300 Okunma
Fetih hareketinin kuruluşunun 50'nci yılı nedeniyle düzenlenen kutlamalar Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybeden Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın kızının eşliğinde kuruluş meşalesinin yakılmasıyla başladı.
 
Abbas, Filistin yönetim merkezinden yaptığı konuşmada, İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasını öngören karar tasarısının BM'de reddedilmesine değinerek, "BM Güvenlik Konseyi, dünyanın ve yolun sonu değil. Bizim de bugünden itibaren söyleyeceklerimiz ve yapacaklarımız var" diye konuştu.
 
Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulmasında ısrarlı olduklarını vurgulayan Abbas, Gazze'nin imarı konusunda da kararlılıklarını dile getirerek, "Kudüs, Gazze ve Batı Şeria'sız devlete hayır. Bize hakkımızı vermek istemiyorlar ancak mutlaka alacağız. Kim, bizim ümitsizliğe kapıldığımızı zannederse hayal kırıklığına uğrar. İzlediğimiz siyaset ve tutumumuzu sürdüreceğiz. Ana hedefimiz, halkımızın maslahatıdır" ifadesini kullandı. 
Abbas, daha sonra eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın mezarını ziyaret ederek çelenk koydu. 
 
GAZZE’DE DE KUTLANDI
Fetih Hareketi Merkez Komitesi Üyesi Zekeriya el-Aga, hareketin Gazze'deki yöneticilerinin de hazır bulunduğu Meçhul Asker Meydanı'nda Filistin Devrim Meşalesi'ni tutuşturdu. Meydanda toplanan çok sayıda Filistinli, eski lider Yasir Arafat ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın resimlerini taşıdı.
Fetih yöneticilerinden Faysal Ebu Şehla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin'in özgürleştirilmesi, başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması, dönüş hakkı, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması gibi hedeflere ulaşmak için çaba gösterdiklerini belirterek, Fetih'in 2015'te Filistin Devleti'nin kuruluş stratejisini benimseyeceğini ve işgalin bitirilmesi için mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.
 
Fetih yöneticilerinden Yahya Rabah, Filistinlilerin içinde bulundukları zor şartlar nedeniyle Gazze'de kutlama merkezi kurulmayacağını sadece meşale yakılmakla yetinileceğini açıklamıştı. 
 
EL FETİH HAREKETİ
Filistin Kurtuluş Örgütü bünyesinde bulunan El Fetih, ilk silahlı eylemini 1 Ocak 1965’te yapmıştı. Bu tarihte Ahmet Amr Musa önderliğindeki birlikler, İsrail'in işgal altında tuttuğu topraklara sızarak, bir köprüyü havaya uçurmuştu. Bu sebeple Yaser Arafat'ın önderliğinde kurulan Fetih, her yıl 1 Ocak'ta kuruluşunu düzenlediği bir takım etkinliklerle kutluyor.
El Fetih Grubu adını 1968’deki Karameh Direnişi ile duyurdu. Karameh’teki mülteci kampına İsrail tarafından sürekli yapılan saldırışlar üzerine El fetih birlikleri burada teşkilatlandı. 21 Mart 1968’de düzenlenen saldırıda Fetih Birlikleri büyük bir direniş gösterdi. Tarihe Karameh Direnişi olarak geçen çarpışma 28 ölü ve 90’dan fazla yaralıyla sonuçlanmış ve ayrıca İsrail önemli miktarda teçhizat ve malzeme kaybı vermişti.
 
Yıllarca Filistin Direnişinin sembollerinden biri olarak anılan hareket 1994’teki Oslo anlaşması itibariyle İsrail hakkındaki ilgili tavrını yumuşattı.
Fetih hareketinin birçok lideri ve kadrosu, Oslo Anlaşması doğrultusunda 1994 yılında Batı Şeria’nın bazı bölgeleri ve Gazze’de oluşturulan Filistin Ulusal Yönetimi bünyesine girdi.
Yaser Arafat'ın 2004 yılının Kasım ayında iki yıldan beridir İsrail ablukası altındaki karargahında vefat etmesinden sonra Mahmud Abbas hareketin liderliğine seçildi.
1994'ten itibaren 2005 yılına kadar Filistin siyaset sahnesinin başında yer almayı sürdürdüler. O yıl İslami Direniş Hareketi Hamas seçimlere girmeyi kabul etmişti. Böylece 2006 yılında ilk defa başında Fetihçi bir ismin değil, Hamas hareketi liderlerinden İsmail Haniye’nin bulunduğu 
 
Filistin hükümeti kuruldu.
O vakitten itibaren Fetih ve Hamas hareketleri arasında yıllarca süren bir çekişme yaşandı; aralarındaki uzlaşma girişimleri bağlamında ulusal birlik hükümeti kurdular, ancak bu da çekişmeye nokta koymadı. Bunun üzerine Hamas hareketi Gazze’de hükümet kurarken diğer bölgelerde Mahmud Abbas’ın kararıyla yeni bir hükümet kuruldu.
 
2013 yılının Nisan ayında Fetih ve Hamas yeniden bir araya gelerek uzlaşma hükümeti kurmakta anlaştı. Haziran ayında hükümet açıklandı. Hala Filistin yönetiminde Rami Hamdallah başkanlığındaki uzlaşı hükümeti görev yapıyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-01-2015 09:28 - 1300 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım