Bugün Suriye yetkilileri Şam yakınlarında kimyasal silahın kullanıldığı haberini yalanladı. Daha önce Dubai’deki El Arabiya televizyon kanalı Twitter’deki sayfasında Şam yakınlarındaki Guta’da askerler tarafından kimyasal silah kullanılması sonucunda 280 kişinin hayatını kaybettiğini belirtmiş, bu haber daha sonra televizyon kanalının internet sitesinde de yer almıştı. Açıklamada saldırının en az 500 kişinin ölümüne neden olduğu belirtilmişti. Televizyon kanalının haberlerine göre saldırı hükümet güçleri tarafından ‘kara-kara’ füzelerinin kullanılmasıyla yapılmıştı.
Resmi Suriye SANA Devlet Haber Ajansı’nın sitesinde yer alan açıklamada ‘Guta’da kimyasal silahın kullanılmasına dair haberler tamamen yalandır. Bu, BM’nin uluslararası uzmanlarını görevlerini yerine getirmesinden alıkoyma teşebbüsüdür’ diye yazılmıştır.
Daha önce El Arabiya televizyon kanalı haberleri doğru olmıyan şekilde vermekten ve bilgileri çarpıtmaktan suçlanmıştı. Ama kanalın ‘kimyasal saldırı’ ile ilgili en son haberleri saçmalık rekorunu kırdı. Suriye’li askerlerin son kalan savaçşı gruplarını sıkıştırdıkları başkentin çevrelerinde kimyasal silah kullandıkları haberi hiç te inandırıcı gelmiyor.
Rusya Yüksek Ekonomi Okulu’nun analisti Leonid İsayev’in sözlerine göre bu haberlerin Şam ve Halep’te uluslararası uzmanlar grubunun çalışmalarına başladığı tam zamanda ortaya çıkması dikkat çekicidir. 18 Ağustos’ta Suriye’ye gelen uzmanlar olası kimyasal silah kullanımı ile ilgili bütün bilgileri inceleyecekler. El Arabiya’nın muhalefetin militanlarına bilgisel destek sağladığını ifade eden İsayev şunu söyledi:
‘Şn an El Arabiya ve Suriyeli muhalefete destek veren başka televizyon kanalları hükümet güçleri için olumsuz haber ortamını yaratmaya çalışacak. Onlar BM uzmanlarının neticelerini etkileyebilmek için doğru olmıyan bilgilere ve haberlere dikkat çekecek’.
Meslektaşının görüşüne katılan Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGİMO) profesörü Veniamin Popov şunu dedi:
‘Muhalefet birliklerinin rejim üzerine suçu atmak için kendisi bu silah kullandığı ihtimali de dışlanmamalı. Şam’da BM’nin uluslararası uzmanlar grubu çalışırken bu silahın kullanılması iddiaları çok saçmadır’.
BM uzmanları, daha baharda kimyasal silahın kullanılmasına dair kanıtların bulunduğu iddia edilen Halep yakınları dahil olmak üzere üç bölgeyi inceleyecekler. Suriye topraklarında kimyasal saldırıların yapıldığı bilgileri İngiltere, Fransa ve ABD tarafından belirtilmişti. ABD yetkilileri bunu yapmakla Suriyeli hükümet ordusunu suçlamıştı.
Bu arada Rus uzmanları sarin gazı içeren füzelerin el işi olduğunu tespit etmiştiler. Daha Haziran ayında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov basın toplantısında konu ile ilgili açıklamada bulundu. Lavrov şunu söyledi:
‘Uzmanlarımız, numuneleri olay yerinden aldı, Rusya’da bulunan ve Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü’nün sertifikasına sahip laboratuarda inceledi ve hem füzelerin hem de sarin gazının el işi olduğunu tespit etti. Aldığımız ek bilgilere göre füzeler ve bu madde, 2013 yılının Şubat ayında bu dönemde Özgür Suriye Ordusu’na bağlı bir grubun kontrol ettiği bölgede üretildi’.
Muhalefet militanlarının Suriye rejimini zehirli maddeler kullanmakla defalarca suçlamalarına rağmen bugüne kadar bu iddialar kanıtlanmadı. Bu arada militanlar kendilerinin böyle maddeler kullandıklarına dair çok sayıdaki kanıt var.