Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı durumdaki Müslümanları bu kapsamın dışında tutan yasa, ülkenin çeşitli eyaletlerinde 9 Aralık'tan bu yana protesto ediliyor.
Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ile Hristiyanlar kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.
Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.
Hindistan’da Müslümanları dışlayan, tartışmalı vatandaşlık yasasının protesto edildiği eylemlere karşı yetkililer birçok kentte güvenliği artırdı ve internete erişimi kesti.
Eylemlerim en yoğun hissedildiği Uttar Pradeş eyaletinin 21 bölgesinde internet hizmetlerine erişim askıya alındı ve eyaletin çeşitli bölgelerine ek güvenlik güçleri konuşlandırıldı. Yetkililer, drone ile havadan gözetleme yapılacağını bildirdi.
Eyaletin başkenti Laknov'da mobil internet hizmetlerine ek olarak mesajlaşma servisleri de askıya alındı.
Hint basınındaki haberlere göre, Uttar Pradeş'teki gösteriler sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 19, ülke genelinde ise 25'e yükseldi.
Protesto gösterilerinde eyalet genelinde tutuklananların sayısı 1113'e, gözaltına alınanların sayısı 5 bin 558'e yükseldi.
Kaynak: Ajanslar