Bazı ülkelerde hatta kıtalarda gıda krizinin yaşanması tehlikesi var. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün verilerine göre, yarı aç yaşayanların sayısı bir milyara çıktı. Dünyanın değişik bölgelerindeki iklim anormallikleri kontrol edilmez gelişmeleye yolaçabilir. İnsanlık böyle gelişmelere karşı koymaya hazır mı?
Bir zaman önce dünya nüfusu 7 milyara çıktı. Ama sevinç verici sayılabilecek bu olayı gölgeleyen bir etken var. Söz konusu, kendini giderek daha çok hissettiren gıda yetersizliğidir. Nüfus sayısının artış oranı yüksek olan Hindistan,Çin,Pakistan,Ortadoğuda gıda yetersizliği özellikle ciddi bir sorundur. Kuzey Afrika’nın bazı ülkelerindeki açlık isyanları rejimlerin değişimine yolaçtı. Ama zengin bir ülke olan Birleşik Amerika bile bu sorunla karşı karşıya geldi.
“İnvestkafe” ajansının analisti Anton Safonov gıda yetersizliği ve gıda fiyatlarının artışı dünyadaki istikrarsızlığın önemli faktörlerinden biridir,dedi ve şöyle konuştu:
Gıda fiyatları bu yıl önemli derecede artarak dünyada gıda krizinin yaşandığı l998 yılının düzeyine çıktı. Bunun için tarım sektörüne daha büyük yatırımların yapılmasına ihtiyac var. Fakat Afrika ülkelerinin diğer ülkelerin karşılıksız yardımı olmadan bunu başarmaları çok zor.
Ama büyük gıda sıkıntısı çeken fakir ülkelere yardım etme yoluyla durumu kardinal olarak değiştirmenin mümkün olduğu şüphelidir. En önemli şey halkın gelirlerinin artışıdır. Çünkü kötü beslenme,çoğu defa gıda sıkıntısıyla değil, parasızlıkla bağlı olur. Böyle olmakla beraber uzun vadede tarım sektörüne yatırımların yapılmasına ihtiyac var. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü görevlileri, tarm sektörüne yatırımların en azından yüzde 25 oranında arttırılması gerektiğini sayıyor.
Tarım sektörüne yatırımlar, 20-ler grubunun Kannes kentindeki Zirvesinde söz konusu oldu. Zirvenin gündemine söz konsu olması sorunun son derecede ciddi olduğunu gösterdi. Zirvede ayrıca nüfusun artışıyla gıda üretiminin artışı arasındaki büyük farkı azaltmak gereği dile getirildi..
Birleşmiş Milletler 20l5 yılına doğru açlık çeken insan saysının l milyar 728 milyona azalacağın ummaktadır. Ama bu hedefe erişilirse bile,övülecek bir başarının elde edildiği söylenmez.Borsa spekülatörleri dahil herkes, gıda maddelerinin sadece kazanç kaynağı olmadığı, insanın yaşam hakkının garantilerinden biri olduğu bilincine nihayet varmalıdır.