Cumhurbaşkanı seçimi için yurtdışında kullanılan oylar Türkiye'ye getirildi.
Yurtdışında 31 Temmuz'da başlayan oy verme işleminin sona ermesinin ardından kullanılan oylar, özel uçakla Ankara'ya getirildi. Esenboğa Havalimanı'nda yetkililer tarafından teslim alınan oylar, daha sonra polis eskortu eşliğinde tırlarla ATO Congresium'a götürülerek özel depolara yerleştirildi.
Oylar, Türkiye'deki oy verme günü 10 Ağustos'a kadar burada saklanacak. Sonuçlar, Türkiye'deki oylarla aynı anda sayılacak. Yurtdışında, 2 milyon 783 bin 660 seçmen için 54 ülke, 103 temsilcilikte sandık kurulmuştu.
Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Mehlika Aytaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurtdışından getirilen oyların saklanması için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından olağanüstü tedbirler alındığını söyledi.
Aytaç, şunları kaydetti:
"Esenboğa'dan oy sandıkları alındıktan sonra emniyet görevlilerinin refakatiyle ATO merkezine getirilmiş ve temin edilen depolarda saklanmaya başlanmıştır. Anahtar mekanizması kurulmuştur. Buna göre benim ve dört parti üyesinin birlikte açabileceği bir anahtar mekanizması var. Deponun anahtarı da bende. Olağanüstü güvenli bir şekilde sayım gününe kadar saklanacaktır. Sayım günü saat 17.00'den sonra sayım başlayacak. Sayım gününe kadar emniyet görevlileri nöbet tutacak. Ayrıca ilgili parti görevlileri de istediği takdirde bu depoların önünde nöbet tutabilecekler."
ABD’nin 6 kentinde kullanılan oylar Türkiye'ye gönderildi
ABD’nin Washington ve New York kentlerinin de dahil olduğu toplam 6 bölgede yaşayan Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanı seçiminde kullandığı oylar, Türkiye’ye gönderildi.
Cumhurbaşkanı seçiminin birinci turu için ABD'deki kayıtlı seçmenlerin başkent Washington, New York, Los Angeles, Chicago, Houston ve Boston'daki misyon temsilciliklerinde kullandığı oyların bulunduğu çuvallar, Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla yollandı.
Çuvallar, parti temsilcilerinin nezaretinde, diplomatik kuryelere imzalı ve mühürlü şekilde teslim edildi. Yüksek Seçim Kurulu'nın (YSK) talimatları doğrultusunda her iki oy çuvalı için bir diplomatik kurye görevlendirilirken, kuryeler gibi biletle uçağa alınan çuvallar havaalanında özel güvenlik kontrolünden geçirildi. Yolculardan önce uçağa taşınan çuvallar, kemerle bağlanarak koltuklara bırakıldı.
Türkiye’ye ulaşacak çuvallar, parti temsilcileri nezaretinde Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'na teslim edilecek.
ABD'de toplam 85 bin 683 Türk seçmen yaşıyor.
RANDEVU KAFA KARIŞTIRDI
RANDEVULU oy kullanımı ilgiyi azaltan ikinci etken olarak görüldü. Seçmen kütüğünde yer alıp alınmadığının birkaç kez kontrol edilmek zorunda kalınması, randevu alma işlemi ve kontrolü, seçmene eziyet gibi geldi. Randevu alamayana otomatik randevu verilmesi oyun önünde engel oldu. İnternet kullanamayan randevu alamadı. Gençler de seçime ilgisiz kaldı.
MESAFE İLGİYİ DÜŞÜRDÜ
SANDIK kurulan merkezlere olan uzaklık da seçime olan ilgiyi azalttı. Almanya’da 7 merkezde sandık kurulurken, bu merkezlere 200 kilometreden uzak kalanlar, yapacakları masrafı da düşünerek sandığa gitmedi. Otomatik verilen randevusu Perşembe ve Cuma gününe denk gelenler, çalıştıkları için oy kullanmaya gidemedi.