Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Almanya 1915 tasarısını kabul etti
Erdoğan, Alman Federal Meclisinin (Bundestag), 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını tanıyan karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etmesine ilişkin soru üzerine, Başbakan Binali Yıldırım ile konuyla ilgili telefon görüşmesi yaptığını belirtti.
Görüşmenin ardından, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağrılmasına karar verildiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"Tabii ki şu anda Alman Parlamentosunun almış olduğu bu karar, aslında Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek olan bir karardır. Döndükten sonra oturacağız, bunların değerlendirmesini yapacağız, nasıl bir adım atarız bunları konuşacağız ve ondan sonra da asıl atmamız gereken adımları atacağız. Büyükelçinin gelişi ve Alman Parlamentosundaki bu metinlerin değerlendirilmesi, gidene kadar Dışişleri'ndeki arkadaşlarımız bunları yapacaklar ve ondan sonra nihai kararımızı vereceğiz."
"Türkiye mülteciye kapısını kapatmaz"
Erdoğan, bir gazetecinin "Türkiye'ye Somali'den gelen mültecilerin yeniden yerleştirilmesine ilişkin yapılacak çalışmalarda Türkiye'nin katkısı ne olacaktır?" sorusu üzerine, Türkiye'ye ağırlıklı olarak Suriye ve Irak'tan mülteci geldiğini söyledi.
Türkiye'nin Suriye'den 2 milyon 700 bin, Irak'tan da 300 bin sığınmacıya kapılarını açtığını dile getirerek, "Somali'den bize daha çok eğitim öğretim için gelenler var, bunun dışında gelenlerin sayısı çok fazla değil, ama oradan gelecekler noktasında, Suriye ve Irak için 3 milyonu şu anda misafir eden bir Türkiye, oradan gelecek az sayıda mülteciye kapısını zaten kapatmaz." diye konuştu.
"Münbiç'teki süreci kendi istihbarat ağımızla takip ediyoruz"
Erdoğan, ABD destekli "Suriye Demokratik Güçleri"nin, Münbiç'e yönelik operasyona başladığı yönünde haberlerin olduğunu belirtmesi üzerine, şöyle konuştu:
"Benim şu ana kadar edindiğim bilgi ve Sayın Obama, askeri yetkililerle yaptığımız görüşmeler, istihbarat örgütlerimizle yaptığımız görüşmelerde, bu söylenen ve sizin de sorduğunuz bilgiler, doğru bilgiler değil. Bir defa şu anda Suriye Demokratik Güçleri olarak ifade edilen bu güçlerin içerisinde yaklaşık 450 kadar YPG var, bunun dışında 2 bin 500 civarında Araplardan var. Toplamda yaklaşık 3 bin kişi bu operasyonun içinde yer alıyor. Söylenen de şudur: 'YPG, Münbiç'te daha çok lojistik bir güç teşkil edecek, asıl gücü Araplar oluşturacak.' Söylenen bize bu olmuştur. Biz bu süreç içerisinde de ne yapıldığını, ne edildiğini zaten kendi istihbarat ağımızla ve komuta kademeleriyle takip ediyoruz, göreceğiz."