NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Çin'den almayı planladığı füze sistemleri konusunda açıklamada bulundu.
Brüksel'den Sertaç Aktan'ın haberine göre, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin almayı planladığı Çin füze sistemleri konusunda bir gazetecinin 'Türkiye'yi ikna etme aşamasına gelebildiniz mi?' sorusuna şöyle yanıt verdi: "Bu NATO'nun verebileceği bir karar değil. Bizim açımızdan bu ulusal düzeyde alınacak bir karar ve her hükümran ülke hangi askeri ekipmanları kullanacağı konusunda kendi karar verir. Bununla birlikte Türk tarafına alınan ekipmanların müttefik sistemlerle birlikte çalışması konusunun ne kadar önemli olduğunu da belirttik ve gerekli yetkililere de ilettik. Türk hükümeti, yetkilileri ve ordusu konunun öneminin biliyor."
Rasmussen böylelikle Türkiye son tercihi yapmadan önce bir kez daha dolaylı olarak Çin füzeleri ile ilgili mesajını Türk tarafına iletmiş oldu.
'Veri güvenliği açısından sakıncalı'
Türkiye'nin eylül ayında yapılan uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini Çinli CPMIEC şirketi kazanmıştı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, konuyla ilgili ilk resmi açıklamasında, savunma sistemlerine ilişkin kararların ulusları ilgilendirdiğini, ancak satın alınan sistemlerin müttefik ülkelerle uyum içerisinde olmasının garanti altına alınması gerektiğini söylemişti.
Rasmussen, “Türkiye'nin bu karara bağlı kalmaması beklentisi içindeyim” dedi. Çok sayıda NATO diplomatı, Çinli bir şirketten satın alınacak sistemin, İttifak'ın hava savunma sistemine entegre edilmesinin veri güvenliği açısından sakınca yaratacağı uyarısında bulunmuştu.
ABD de tepki göstermişti
ABD'de de benzer eleştirileri dile getirmişti. Amerikalı yetkililer, uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini kazanan CPMIEC şirketine yaptırım uygulandığı uyarısında bulunmuştu. Şirket ile sözleşme görüşmelerine başlanacak olmasında şirketin 3 milyar 400 milyon dolarla en ucuz teklifi vermesinin etkili olduğu belirtiliyor.