ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin'den oluşan BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi, Suriye'deki kimyasal silah sorununu ele almaya dün (18 Eylül) de devam etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, aynı gün yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin barış ve güvenlikle ilgili sorunlarda daha önemli rol oynamasını desteklediklerini ifade etti.
Suriye'deki kimyasal silah sorununun, siyasi yolla çözüme bağlanmasına ve silahların, BM çerçevesinde imha edilmesine destek verdiklerini söyleyen sözcü, Çin'in ilgili taraflarla temaslarda bulunacağını dile getirdi.
Diğer yandan, İngiltere Başbakanı David Cameron, dün Londra'da NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'le görüştü. Güvenlik Konseyi'nde konuyla ilgili bir kararın derhal onaylanması gerektiğini belirten taraflar, kimyasal silahların imhası konusunda bağlayıcı ve güvenilir bir mekanizma oluşturulmasını istedi.
Rusya, Suriye'ye askerî müdahale yapılmasını öngören bir karara karşı çıktıklarını açıklarken, Şam yönetimince sağlanan yeni kanıtların, Suriyeli muhaliflerin kimyasal silah kullandığını gösterdiğini duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Moskova'nın Suriye sorunu üzerindeki tutumunu yineleyerek, sorunun siyasi yollardan çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Suriyeli muhaliflerin, Suriye'ye askerî müdahale yapılması için sürekli kışkırtıcı girişimlerde bulunduğuna işaret etti.