BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, Suriye'de kimyasal silahların kullanılmasının ortaya çıkarılması ve bu silahların tekrar savaş silahı olarak kullanılmaması noktasında emin olunması için uluslararası toplumun sorumluluğunun olduğunu söylediği belirtildi.
Yapılan yazılı açıklamada Ban, bu ayın başında BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) oy birliği ile her türlü kimyasal silah kullanımını yasaklayan bir kararın kabul edildiğini hatırlatarak, kararla kimyasal silahlara karşı uluslararası toplumun güçlü bir ortak mesaj verdiğini bildirdi. Tasarıya göre herhangi bir kimyasal silah kullanımının sonuçları olacağını belirten Ban, uluslararası toplumun buna müsamaha göstermeyeceğini kaydetti.
7 Ağustos'ta kabul edilen BMGK tasarısının Suriye'deki kimyasal silah kullanımında sorumlularının belirlenmesi için Ortak Soruşturma Mekanizması kurulmasına yeşil ışık yaktığını belirten Ban, tasarının Genel Sekreter'e Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Genel Sekreteri'yle koordineli bir şekilde 20 gün içinde Mekanizma'nın kurulması talebinde bulunduğunu hatırlattı.
Ban, BMGK kararına göre bir yıllık süre için kurulan ve ilerde uzatılma ihtimali olan "Mekanizma'nın klor ya da herhangi bir toksit kimyasal dahil kimyasal silah kullan kişi, kuruluş, grup ve hükümetlerin belirlenmesiyle görevli olacağını" bildirirken, kararda sorumlulardan hesap sorulması gerektiğinin belirtildiğini vurguladı.
KSYÖ Genel Sekreteri'yle yapılan koordinasyonla kurulacak Mekanizma'yla ilgili şartname unsurları dahil olmak üzere gerekli tavsiyeleri BMGK'ya sunan Genel Sekreter, uluslararası toplumu ve Suriye'deki tüm tarafları Mekanizma'yla işbirliği içinde olmaya çağırdı.
Suriye'de 21 Ağustos 2013 tarihinde başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde zehirli gaz saldırısı düzenlenmiş ve olayda bin 400'den fazla kişi katledilmişti. Muhaliflerin kontrolündeki üç köye yapılan klorin gazlı saldırıda 13 kişi hayatını kaybederken, 500'e yakın kişi de etkilenmişti.
Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni 1997 yılında imzalayan Suriye'deki kimyasal gaz kullanımı BM tarafından da teyit edilmişti. Anlaşma, Suriye'ye kimyasal silah kullanmasını yasakladığı gibi bulundurmasına da izin vermiyor.