Binyılın en zengin adamının adı açıklandı. Bu, çoğunun tahmin ettiği Bill Gates veya John D. Rockefeller değildir. XIV. asırda yaşayan az bilinen bir Afrika kralıdır.
Dünya tarihinin en zengin insanı Batı Afrika’nın Mali İmparatorluğu’nun hükümdarı Kral I. Mansa Mussa’dır. O, 4 trilyon dolarlık servetini, imparatorluktaki yataklarından çıkardığı altın ve tuz ticaretiyle elde etti. Bu kişinin nasıl göründüğünü asla öğrenemeyeceğiz, çünkü tüm görüntüleri kayboldu. Fakat Vesti FM’in haberine göre tüm servetinin iki kuşak sonra yok olduğu ve imparatorluğun iç savaş sonucu düştüğü bilinmektedir.
Oysa listenin ikinci sırasında bulunanın ismi herkes tarafından çok iyi biliniyor. Sözkonusu, Avrupalı bankacılar hanedanlığı, Rothschild’lerdir. Aile servetinin temeli Mayer Amshild Rothschild tarafından 1744 yılında atılmıştır. Bugün, bu aile, çeşitli şirketler, yatırım fonları, bankalar, madenler ve üzüm bağlarından oluşan toplam 350 milyar dolarlık servete sahiptir.
Petrol zengini John D. Rockefeller, bugünün parasıyla 340 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sırada yer aldı. Fakat o, Amerika tarihinde bu ülkenin en zengin adamı unvanına sahiptir. Dördüncü sırada yine bir Amerikalı bulunuyor - çelik imparatorluğu sahibi Andrew Carnegie, 310 milyar dolar kazandı.
Listenin ilk 20 sırasında çoğunlukla Amerikalılar yer alıyor. Hiçbir kadının yer almadığı ilk 20’de tek bir Rusyalı, Çar II. Nikolay’ın ismi geçiyor. Çarın servetine bugünün parasıyla 300 milyar dolar değer biçiliyor.
Bu listeye, 200 milyar dolarlık servetiyle Muammer Kaddafi de yer aldı. Bill Gates ise sadece 12. pozisyonundadır. O, bir zamanlar, 136 milyar dolarlık servete sahipti. Bugün, onun serveti daha mütevazı rakam olan 62 milyar dolardır.
Bugünün en zengin insanının ismi de dünyada az kişi tarafından biliniyor. Bu, Meksikalı Carlos Slim Helu’dur. O, servetini, nüfusun % 17’sinin yoksulluk sınırı altında yaşadığı bir ülkede, para kazandıracak her şey üzerinden elde etti: yer altı kaynaklar, inşaat ve ticaret. Bugün, Carlos Slim Helu, iki telekomünikasyon şirketine sahiptir ve Latin Amerika iletişim piyasasının %90’ını kontrol ediyorken kesin bir dille tekel suçlamalarını reddediyor.