Reuters ajansının bildirdiğine göre, internet şirketi Google Amerikan yönetiminin birçok ülkede yoğun protesto gösterilerine neden olan “Müslümanların masumiyeti” adlı skandal filmin YouTube video paylaşımından çıkarılması talebini reddetti.
All Things Digital’in yazdığına göre Amerikan yönetimi Google şirketine YouTube’deki video görüntüsünün yayınlanmasının sürdürülmesini tekrar gözden geçirme çağrısı yaparken, onun video paylaşım ve kullanım kurallarını ihlal edebileceğinin altını çizdi. Ancak, bu talep internet şirketine kendi başlarına karar verme hakkı tanıdı. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney’in Politico yayın grubuna yaptığı açıklamada “Biz bu ülkede ifade özgürlüğünü baskı altında tutamayız ve tutmayacağız,” - dedi.
Google gerginlik yaratan büyük protestoların görüldüğü Hindistan ve Endonezya’da video görüntüsüne kısıtlama getirilirken, belli bir süre önce de Mısır ve Libya’da kullanıcılar için bloke edildi. Ancak, şirket sözcüsünün ifadelerine göre sınırlamalar siyasi nedenlerden dolayı değil, yerel yasalara uygun olarak getirildi.
Google sözcüsünün Reuters’e yaptığı açıklamada “Biz video görüntüsüne erişimi yasadışı olan ülkelerde, mesela Hindistan ve Endonezya’da, ayrıca bu ülkelerdeki karmaşık durumdan dolayı Libya ve Mısır’da sınırlandırdık. Bu şekildeki bir yaklaşım 2007 yılında dile getirilen YouTube prensiplerine tamamen uymaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Google video görüntüsünün site kullanım kurallarını ihlal etmediğini belirtti. YouTube şirketinin yasadışı içerikleri çıkarması için kural gereği belli ülkenin hükümeti resmi talebi veya mahkeme kararı gerekiyor.