"Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan" olmak deyimi Peşmerge lideri Mesut Barzani için gerçek oldu. Yaklaşık bir ay önce (25 Eylül) bağımsız devlet hayali ile referandum yapan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Barzani, koltuğunu terk etmek zorunda kaldı. Kerkük bozgununun ardından görevi bırakmak zorunda kalan Barzani, 1 Kasım itibariyle tarih oldu. Mesut Barzani'nin yetkilerinin hükümet, Parlamento ve Adalet Konseyi'ne devredilmesi kararı, Parlamentoda yapılan oylama sonucunda oy çokluğuyla kabul edildi.
‘İhanete uğradım’ demişti
Bağımsızlık hayali ile çıktığı yolda altındaki koltuğu da kaybeden Barzani ihanete uğradığını söylemişti. Barzani, "16 Ekim gecesi Kerkük'te meydana gelen büyük bir ihanetti. Kerkük teslim edildi ve zehirli bir hançer hem halkımız hem de Peşmergenin sırtına vuruldu. Bu ihanetle referanduma 'evet' diyen 3 milyon insanın iradesi zor bir sürece sokuldu ve durum zorlaştı. Bu ihanet olmasaydı durum çok daha farklı olacaktı. Kerkük ve diğer bölgelerin korunması için daha önce çok iyi bir hazırlık yapmıştık çünkü saldırı planı masadaydı. Ancak bu ihanet hem Peşmerge hem de halkın moralini düşürdü ve istenilen savunma yapılamadı" dedi.
ABD yine sattı
Peşmerge'ye saldıran Haşdi Şabi güçlerinin ABD yapımı silahlar kullandığını savunan Barzani, "Tuhaf olan şey, ABD'nin terörist ilan ettikleri kişilerin Abraham tanklarına binip Kürtlere saldırmalarına seyirci kalması. Burada bir sorun var. Acaba ABD buna neden sessiz kaldı" diye konuştu.
Barzani uğradığı ihanetten ABD'yi sorumlu tutarken Washington'dan dikkat çekici bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Barzani'nin başkanlık görevine devam etmek için ek süre talebinde bulunmamasını takdir ettiklerini belirtti. "Barzani, tarihi bir kişilik ve son dönemde DEAŞ’a karşı yürüttüğümüz ortak mücadelede Kürt halkının liderliğini yaptı" diye devam eden Nauert, Barzani'nin aldığı kararla bu zor dönemde devlet adamlığı örneği sunduğunun altını çizdi.