Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Babur'un Sputnik Röportajı
Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği CAFERİDER Başkanı Hasan Babur, Sputnik.az'a Karabağ Zaferi'nin birinci yılını değerlendirdi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-11-2021 14:34 - 1229 Okunma
1992'de Bakü'ye savaş yıllarında giden Babur için, 2020'de işgal altındaki toprakların kurtarılmasının ayrı bir anlamı vardı. Çünkü o şehit cenazelerini ve dönemin atmosferini yerinde görmüş, Türkiyeli Azeri-Caferî toplumun maddi desteğini dönemin içişleri bakanına bizzat teslim etmişti.
 
 
Alman-Türk İş İnsanı Hasan Babur: "Geçen yıl savaş günlerini coşkuyla yaşadık"
 
Birinci Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan hakkındaki gerçekleri dünya kamuoyuna anlatmak için mitingler düzenleyen Hasan Babur, İkinci Karabağ Savaşı sırasında da Ermeni mezalimini dünya kamuoyuna anlatmak için çeşitli mitingler düzenlemiştir.
 
BAKÜ, 8 Kasım - Sputnik. İkinci Karabağ Savaşı'ndaki büyük zaferin üzerinden bir yıl geçti. Bu zaferle, Birinci Karabağ Savaşı'nın da başarısızlığının intikamını aldık. Gerek Birinci gerekse İkinci Karabağ Savaşlarında onbinlerce, belki de yüzbinlerce yerli ve yabancı, Azerbaycan ordusuna ve devletine ellerinden geldiğince yardım ettiler.
Böylece Birinci Karabağ Savaşı sırasında 1992 yılında Almanya'da Azerbaycan'a yardım için bir sefer düzenlenmiş ve toplanan paralar ülkemize gönderilmiştir. Türk işadamı Hasan Babur toplanan parayı dönemin İçişleri Bakanı İskender Hamidov'a devretti.
 
 
1987 yılına kadar İzmir'de yaşayan H. Babur, 34 yıldır Almanya'nın Berlin kentinde yaşıyor. Her iki Karabağ savaşında da gerçekleri dünya kamuoyuna anlatmak için Türkiye ve Almanya'da çeşitli eylemlere ve mitinglere öncülük etti. Sputnik Azerbaycan, 44 günlük Vatanseverlik Savaşı'nda Azerbaycan'ın kazandığı zaferin ardından ülkemize ilk kez gelen H. Babur ile görüştü.
 
"20 Ocak olaylarının olduğu gün Almanya'nın Berlin kentinde büyük bir miting düzenledik. Birinci Karabağ Savaşı sırasında Almanya'da düzenli olarak mitingler düzenledik. Hocalı katliamından sonra Almanya'da bir yardım kampanyası yürüttük.
 
Ancak Babur, İskender Hamidov'a gelişini önceden bildirmediği için gümrükten geçmeye çalışırken sorun yaşadı. Gümrük memurunun vizesi olmadığı için ülkeye girişine izin vermediği Babür, daha sonra genel durumu İçişleri Bakanlığı'na bildirdi ve polis eşliğinde İskender Hamidov'a götürüldü.10 bin doları İskender Hamidov'a verince onu öptü. ve gözlerinin üzerine koy.
 
O dönemde Azerbaycan'da geçirdiği üç gün boyunca Hasan Babur sadece görüşmelerle yetinmedi. Şehitlerimizin cenazesini de Şehitler Sokağı'nda kaydederek Berlin'e döndükten sonra orada yayınladı: "Karabağ sorunu Azerbaycanlılar ve Almanya'da yaşayan Türkler arasında büyük bir acı ve yaraydı. Bunları neden ortadan kaldıramadığımızı merak ettim. Bizim topraklarımızdan Ermeniler Aklımızda çeşitli sorular vardı, bazıları bu sorunun büyük güçlerin etkisi altında çözülebileceğini söylediler.
 
 
Birinci Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan ve İskender Hamidov'a yapılan yardıma ilişkin belge
 
Bilgi savaşının rolünden bahseden, savaşın sadece cephede değil, bilgi alanında da olduğunu söyledi: "Siyasi savaş, cephedeki savaşla aynı zamanda bilgi savaşı da başarılıysa, o zaman zaferdir. kaçınılmaz. Son yıllarda bunu yaptığımızı düşünüyorum. Alman hükümetine bu adaletsizliği anlatabildik."
 
H.Babur, Azerbaycan'ın zaferi ile sonuçlanan İkinci Karabağ Savaşı ile ilgili izlenimlerini de paylaştı. "İkinci Karabağ Savaşı sırasında diasporanın öncülüğünde Almanya'da neredeyse her hafta 44 gün boyunca büyük mitingler düzenledik. çünkü her gün Azerbaycan'ın zaferini, ordunun başarılı ilerleyişini duyduk. Avrupa'da yaşayan diğer Türkler de bu habere çok sevindiler."
 
Hasan Babur ziyareti sırasında Gence'yi ziyaret etti: "Gence'de roket fırlatılmasını ve yıkımı gördük. Gence ziyaretinden çok etkilendim. Berlin'de bir mitingde konuşuyordum, roket Gence'ye atıldığında. kahraman ordu korkusuyla siviller. Gence'ye kaç defa gitmiş olsam da bu son ziyaret beni daha da çok etkiledi.Yıkıntıları gördükçe masum insanların hayatlarının paramparça olduğunu daha çok düşünüyorum. dahası dehşete düşüyorum.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-11-2021 14:34 - 1229 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
24-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım