Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Azerbaycan Karabağ Zaferinin 2. yıldönümü
Ermenistan'ın 30 yıllık işgaline son vererek Azerbaycan'ı eski topraklarına geri kavuşturan Karabağ'ın kurtuluşunun ikinci yıl dönümü. 44 günde gelen zaferde Türkiye, diplomaside dahil olmak üzere birçok uluslararası mecrada, Azerbaycan'a desteklerde bulundu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-11-2022 07:32 - 661 Okunma
"Yalnızca Azerbaycan'ın, yalnızca Türkiye'nin değil aynı zamanda Türk dünyasının bir zaferiydi"
 
Ermenistan'ın 30 yıllık işgaline son vererek Azerbaycan'ı eski topraklarına geri kavuşturan Karabağ'ın kurtuluşunun 2. yıl dönümüne girildi.
 
Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi’nin 2. yıldönümü,  Türkiye'de, Türk Cumhuriyetlerinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'nde  Azerbaycan kendi imkanlarıyla ve Türkiye'nin de desteğiyle adımını attı ve 44 günlük bir süreçte zaferle ulaştığı Karabağ Zaferi coşkuyla kutlandı
 
Azerbaycan'ın topraklarını 30 yıllık Ermenistan işgalinden kurtardığı Karabağ Zaferinin 2. yıldönümü, 27 Eylül 2020'de başlayan Karabağ'ın Kurtuluş Savaşı 8 Kasım 2020'de kazanılan bir zafer olarak tarihe geçerken, zaferin 2. yıldönümünü "Bir Millet Bir Zafer, Karabağ Zaferi'nin 2. Yıldönümü"  yad etti.
 
Azerbaycan'ın, Ermenistan'ın işgali altındaki topraklarını kurtarmak amacıyla başlattığı ve zaferle sonuçlandırdığı 2. Karabağ Savaşı'nın üzerinden 2 yıl geçti. 27 Eylül 2020'de Azerbaycan, Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in "Demir Yumruk" diye nitelendirdiği karşı saldırı operasyonunu başlatmıştı. Bir süre sonra "vatan savaşına" dönüşen bu operasyonda, Azerbaycan ordusu 44 günde topraklarını kurtararak halkın 30 yıllık hasretine son verdi. Azerbaycan'ın Türkiye'den satın aldığı SİHA'lar sahada dengeleri değiştirdi. Başarılı operasyonlara imza atan Türk SİHA'ları, Ermeni güçlerinin savaşma iradesini kırdı ve zaferde önemli rol oynadı. 
 
PAŞİNYAN YENİLGİYİ KABUL ETTİ
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Devlet Başkanı Nikol Paşinyan, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajla yenilgiyi kabul ettiğini söyleyerek, anlaşma yoluna gitmek istediğini bildirdi.
 
Sürecin başından beri Azerbaycan'ın arkasında olan Türkiye'nin dışında Rusya'nın da müdahil olduğu devlet adamlarının görüşmelerinde, yenilgiyi kabul eden Paşinyan, işgal bölgelerinden çekilmeyi kabul etti.
 
ANLAŞMA CANLI YAYINDA İMZALANDI
Yapılan anlaşmayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, canlı yayında imzaladı.
 
TÜRKİYE AZERBAYCAN’A TAM DESTEK VERDİ
Türkiye’nin en üst seviyeden tepkisi, Azerbaycan’la başlattığı ortak tatbikatla sürdü. Azerbaycan ordusunun haberleşme ve uydu sistemleri yenilendi. Envanterine ASELSAN ve ROKETSAN’dan alınan akıllı mühimmatlar girdi. Bölgede keşif, tespit ve sınır güvenliği için de Türkiye’den SİHA’lar satın alındı.
 
ZAFERE GİDEN YOL
Azerbaycan ordusu teyakkuza geçti. Ancak 22 Eylül 2020’de Ermeni güçler bir kez daha Tovuz’a saldırdı. Artık tahammül sınırı aşılmıştı. TRT’nin aktardığına göre, Azerbaycan ordusu 27 Eylül sabahı cephe hattı boyunca harekat başlattı. Harekatın hemen başında 3 bin 500 metre yükseklikteki stratejik Murov Dağı zirvesi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti.
 
KARABAĞ ÇEVRESİNDEKİ BÖLGELER BİRER BİRER İŞGALDEN KURTARILDI
Ermenistan, bu süreçte sık sık sivilleri hedef aldı. Gence ve Berde’ye yapılan saldırılarda onlarca sivil hayatını kaybetti. Azerbaycan ordusu ise Karabağ çevresindeki bölgeleri birer birer işgalden kurtardı.
 
TÜRK SİHA’LARININ BÜYÜK BAŞARISI
Azerbaycan’ın Türkiye’den satın aldığı SİHA’lar sahada dengeleri değiştirdi. 8 Kasım’da Şuşa’nın işgalden kurtarılması bir dönüm noktası oldu. Ermeni güçlerin savaşma iradesi kırıldı. Bir gün sonra da Rusya arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalandı.
 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-11-2022 07:32 - 661 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
06-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım