AB Dişişleri yüksek temsilcisi Federica Mogherini Pazar günü Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır ile Katar arasındaki krizi çözmek için Kuveyt’e yolculuk yaptı. Mogherini söz konusu yolculuktan hedefinin Kuveytli yetkililer ile müzakere ederek, Katar krizini çözmeye çalışmak olduğunu belirtti.
Bölgedeki haber kaynakları da Mogherini’nin Kuveyt’e gerçekleştirdiği yolculuğu Batı ülkelerinin Fars körfezi etrafındaki ülkelerin krizini çözme çabasının doğrultusunda olduğunu açıkladı.
Öte yandan Mogherini bundan önze yaptığı bir açıklamada Kuveyt’i bir aracı olarak destekleme ve işbirliği yapma hedefi ile bu ülkeye gittiğini belirtmişti.
Söz konusu açıklamaların dışında, görünüşe göre AB Dışişleri yüksek temsilcisi Federica Mogherini bölge yolculuğundan farklı bir hedef takip ediyor.
Bazı siyaset uzmanlarına göre, Fars körfezindeki Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazsızlık Avrupalılar için de özellikle ekonomik alanda hoş bir olay değildir dolayısıyla AB, Dışişleri yüksek temsilcisini bölgeye göndererek, söz konusu krizin bir an önce çözülmesini istiyor.
Avrupalılar’ın çok iyi bildikleri konu, Arap ülkeleri arasındaki anlaşmasızlıklar ve ihtilafların, bölgedeki diğer problemlerden onlar için daha önemli olduğudur zira bu kriz Avrupa’yı başta petrol ve sıvı gaz temininde ekonomik açıdan etkileyebilir.
Dolayısıyla AB Dışişleri yüksek temsilcisi bölge yolculuğunda, aracı ülkelerin Arap ülkeleri arasındaki sorunları çözme doğrultusunda daha fazla çaba göstermelerini sağlamak dışında, Avrupa’nın söz konusu problemlerden ötürü zarar görmesini engellemek için, tüm taraflardan Avrupa’nın enerji temininde bir sorun yaşanmayacağı doğrultusunda garanti almaya çalışacaktır.
Avrupalılar’ın daha çok endişelenmelerine sebep olan önemli konulardan biri de, yeşil kıtaya kısa bir zaman sonra yani 2 ay sonra soğuk mevsimin gelmesidir. Avrupa şimdiden Katar’dan sıvı gaz almaları doğrultusunda garanti almalıdır.
Kuveyt bu yönden Avrupalılar için uygun bir seçenektir. Avrupa, Kuveyt’e destek sağlayarak bu ülkenin Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Katar arasındaki krizi çözmesi için aracı rolünde daha çok çaba göstermesini sağlamaya çalışıyor.
Avrupa Arap ülkeleri arasında oluşan söz konusu krizin çok önemli olduğunu ve bu Arap-Arap anlaşmasızlığında bölge ülkelerinin hangi tarafta olduğunun ne kadar önem sahibi olduğunu biliyor. Bu krizin sonunda bir taraf yenilecektir dolayısıyla ülkelerin hangi taraf da olduğu önemli bir karardır.Bir çok siyaset uzmanına göre, Arap dünyasındaki bu kriz aslında ABD ile genç Suudi liderler arasında ortak bir projedir.
Dolayısıyla AB söz konusu krizde hangi tarafta olmasının kendisi için iyi olabileceğini bilmek istiyor ve aynı zamanda ABD ve başta Suudi Arabistan olmak üzere bölgedeki müttefiklerinin başlattığı oyundaki rolüne kavuşup yapması gerekeni anlama çabasındadır.