Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Avrupa gelecek kış donacak
Global ısınma mı yoksa global soğuma mı?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-09-2013 09:19 - 1822 Okunma

Hava uzmanlarına göre, gelecek kış Avrupa’da son 100'yılın en soğuk kışı olacak. Meteoroloji uzmanları, bu tahmini ellerine yeni verilerin geçmesinden sonra önümüzdeki iki hafta içinde doğrulamayı vadediyor. Oysa, bazı bilim adamları dünyanın başka bölgelerinde de havaların soğumasını tahmin ediyor. Bu, ne kadar paradoksal görünse de yine global isınmanın habercisi.

 Bilim adamları, Avrupalıların sıcak ceketler edinmeleri gereğini sanıyor. Almanyalı meteoroloji uzmanı Dominic Yung, 2013-2014 kış mevsiminin anomal şekilde soğuk olacağını söylüyor. Dominic Yung, en düşük derecelerin ocak ve şubat aylarında yaşanacağını tahmin ediyor. Avrupalılar yeniden güneş ışınlarında en erken nisan ayında ısınabilecekler. Meslektaşlarıyla Accu Weather meteoroloji servisinden hava uzmanları da aynı fikirde. Tahminlerinin temelinde, gelecek kış Arktik hava kütlelerinin Avrupa üzerindeki boşluğa hareket sürecinin yer alması yatıyor.

Bu nereden belli? Gezegenimizden başka, bir bütün olarak Güneş sisteminde de mevsimler var. “Fobos” hava merkezinden uzman Yelena Volosük anlatıyor.

Her şeyden önce, bu, hava kütlelerinin dolaşımına etki yapıyor. Avrupa’ya havanın Atlantikten geldiği sırada kış oldukça yumuşak olur, sıkça don çözülür, sulu kar yağar. Son yıllarda Rusya’daki kışlar soğuk geçti. Bir kaide olarak, atmosferin dolaşımındaki değişiklikler güneşin aktivitesine bağlı. Şimdi derecelerin geçici olarak düştüğü dönem başlıyor, global soğumadan söz etmek ise düşüncesizce olur.

 Genelde son beş yılda yapılan hava raporlarından insan ürperiyor. Yazın kah Yunanistan, kah İspanya yanıyor. Kışın ise Güney Avrupa’da bile bir günde tabakası bir metre kalınlığında kar yağışlarına tanık olmak olası. Geçen yıl Avrupa’da yaşanan soğuklardan yüzlerce kişi hayatını kaybetti. İtalya’da kar yığınları, yollardaki trafik tıkanıklarına neden oldu, uçak seferleri ve futbol maçları iptal edildi. Uzmanlara göre, tüm bunlar iklimde yer alan global değişikliklerin sonucu. Buna rağmen, onlar bunun soğuma mı, yoksa ısınma belirtileri mi konusunda anlaşmaya bir türlü varamıyor. Bazı tahminlere göre, geleneksel olarak sıcak bölgeler sayılan yerlede hava derecesi artık bir yıl sonra yavaş ta olsa durmadan düşmeye başlayacak. Bunun nedeni, son yıllarda ortalama yıllık sıcaklık yükseliyordu, bu yüzden Arktik ve Antarktika’da buzlar eriyordu. Bu nedenle dünya okyanusundaki suyun derecesi düşüyordu. Rusya Gidromettsentr şirketinin global analiz ve hava tahmin şubesinin baş uzmanı Yelena Pankratenko anlatıyor.

Küresel ısınma öncesinde kısa soğuma dönemleri oluyor. Arktik ısınıyor ve “açık buzdolabı” etkisi meydana geliyor. Büyük miktarda soğuk Arktik hava kütleleri daha uzaklara sızmaya başlıyor. Kutuplarda buzlar hızla eriyor. Böylece, yer küresinde global ısınma kısa süren soğuma dönemlerine yol açıyor.

 Rusya’nın Avrupa kesiminde soğukların yer alma perspektfi büyük soru işaretidir. Her halde, Rusya hava uzmanları, son derece soğuk kışın basması hakkında versyona destek göstermiyor. Rusya Gidromettsentr şirketinin başkanı Roman Vilfand, batılı meslektaşlarının sakıncalarını paylaşmadığını bildirdi. Çok sıcak geçen kışlar döneminde bile soğuma dönemleri yaşanıyor. Ama genelde Rusya topraklarında kış normal olacak. Bu mevsimde meteoroloji uzmanları, Rusyalılara kışın yumuşak olacağını vadediyor. Hesaplarına göre, ekim ayında Rusya’nın merkez kesiminde sonbaharda geleneksel olan kısa ısınma dönemi olacak. Ekimin ikinci yarısında, kasım ve aralıkta uzmanlar yılın bu mevsimi için normal bir hava şartlarını tahmin ediyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-09-2013 09:19 - 1822 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
07-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım