Kahire’de yapılan acil Arap Birliği Toplantısı sırasında Dışişleri Bakanları BM’yi Suriye yetkililerine yönelik önlemler almaya çağırdıkları kararı kabul ettiler. Bu arada Mısır, Irak, Lübnan, Tunus ve Cezayir Dışişleri Bakanları Suriye’ye askeri müdahaleye karşı çıktılar.
Rus Radyosuna demeç verin Irak Başbakanı Danışmanı Ali Musevi Suriye'ye müdahale konusnuda Arap birliğinin ikiye bölünmesi ve Irak'ın tutumunu değerlendirdi.
Musevi Şunları söyledi:
- Irak her zaman askeri müdahaleye karşı çıktı, bundan sonra da çıkacak. Bu tutumu sergilemek tabii ki sorunu çözmek değil, ama öbür türlüsü durum sadece kötüleşecek. Cezayir, Lübnan, Moritanya, Tunus ve Mısır aynı görüşü paylaşıyor. Bu arada Mısır’daki dünyanın en eski İslam üniversitesi olan El Ezher Üniversitesi Suriye’ye saldırının bütün Araplar için meydan okuma niteliğini taşıyacağını açıkladı. Biz de bu açıklamaya katılıyoruz. Ülkenin bombalanmasının halkına yardım edebildiğini düşünmek tam saçmalıktır. Olası intikam eylemleri veya her hangi yaptırımlara gelince Irak zaten siyasi izolasyonda bulunmaktadır. Bizi Orta Doğu siyasi arenasında boykot ediyorlar, bölgesel görüşmelere tam anlamda katılmamızı engelliyorlar. Bize açık açık ‘Ya yanımızda olursun ya karşımızda’ diyorlar.
- Bu tutum bu Arap ülkelerinin Suriye krizine artık uzun vadeli ‘yatırımlarını’ yapmış olduğunu gösteriyor. Para yatırılmış, ama sonucu bir türlü çıkımıyor, Suriye ordusu teröristleri yenilgiye uğratıyor. Bu yüzden onlar paraları, zamanı ve çabaları boşa çıkmasın diye ABD’ye Suriye’yi vurması için yalvarıyor.
Biz Ilımlı Arap Cephesinin kurulması üzerinde çalışıyoruz. Bu Cephe Arap toplumu ve bölgede barışın ilgilerini savunarak her hangi bir ülkeye askeri müdahaleye karşı faaliyetlerde bulunacak.