Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Arabistan’ın El-Ezher’i İran Karşıtı Bir Üsse Dönüştürme Planı
Arabistan’ın özellikle geçtiğimiz son iki yıl içerisinde Mısır El-Ezher Üniversitesi’ne olan desteğinin artması “Arabistan’ın tam anlamıyla El-Ezher’i kontrolü altına almak ve Mısır’ın bu önemli kurumunu İran ve Şialığa karşı bir düşmanlık ve mücadele aracına dönüştürmesi” yönünde ciddi planlar yaptığını akıllara getirdi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-06-2016 13:45 - 884 Okunma
El-Âlem televizyonunun verdiği bilgiye göre; Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın deşifre olan belgeleri, Arabistan’ın El-Ezher’e ilgi göstermesinin sebebinin; “Arap dünyasının en büyük Sünni kuruluşu olan El-Ezher ile özellikle İran olmak üzere Şiaların diyalog kopukluğunun devam etmesi ve merhum Şeyh Mahmud Şeltut gibi bazı El-Ezher şeyhlerinin taraflar arasındaki ihtilafları en aza indirgeme yönündeki çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması” olduğunu gösteriyor.
 
Mısır merkezli “Sasa Post” internet sitesinin verdiği bilgiye göre; deşifre olan belgelerin bir diğer kısmı, Arabistan’ın Kahire Büyükelçisi Ahmed Kattan’ın sürekli özellikle El-Ezher şeyhi olmak üzere El-Ezher temsilcileriyle ve bazı İslami çehrelerle irtibat halinde olduğunu ve “Mısır’da Şialığın yayılması” adını verdikleri şeyle mücadele etmek yönünde onlarla irtibat kurmaya çalıştığını gösteriyor.
 
Bu mesele, Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın deşifre olan mektuplardan birinin içeriği, Arabistan’ın dolaylı olarak selefi tebliğcilerden Muhammed Hisan’ın basın toplantısına destek verdiğini ve bu doğrultuda El-Ezher’in gözetimi altında Şialık ile mücadele planının hayata geçirilmesinin kararlaştırıldığını ortaya koyuyor.
 
Suudi hanedanının siyaseti sadece El-Ezher’e destek vermek ve taraflar arasında görüş birliğinin sağlanmasıyla sınırlı değildir. Bilakis Suud hanedanı, Şia öğrencilerin bu kurumda okumasına karşı çıkılması ve İranlı araştırmacıların Mısır’a girmesinin engellenmesi yönünde de El-Ezher’e baskı yapıyor.
 
Bununla birlikte; Arabistan, El-Ezher’in Şialıkla mücadelede ana role sahip olduğuna inanırken, El-Ezher de bu dini kurum ile Arabistan’ın iki bedendeki bir ruh oldukları vurgusu yapmıştır!
 
Sasa Post internet sitesi, El-Ezher Üniversitesi Dekan Yardımcısı Abbas Şuman’ı telefonla arayarak Suudi hanedanının El-Ezher’deki nüfuzu hakkında bazı sorular yöneltti. Şuman soruların cevabında şu iddiada bulundu: “El-Ezher ve Arabistan, amacı terörizmle mücadele ve ılımlı İslam’ı yaymak olan bir beden gibidirler. Özellikle amacımızın aynı olduğu dikkate alınacak olursa Arabistan’ın El-Ezher’e mali destekleri de bu yöndedir.”
 
Son zamanlarda tarafların yakınlaşması, Mısır ve Arabistan hükümetlerinin destek verdiği El-Ezher’in kapsamlı rol üstlenmesi doğrultusundadır. Bu rol ise, El-Ezher’in Arap dünyasındaki küresel etkisi ve Şialık ile mücadeledir.”
 
Şuman’ın görüşleri, Arabistan’ın eski generallerinden ve El-Şark Siyasi ve Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Enver Aşki’nin görüşlerine son derece yakındır. Aşki, Sasa Post’a verdiği röportajda şunları söyledi: “Arabistan, El-Ezher’e İran’ın karşısında durması için destek veriyor. Çünkü İran, İslam dünyası için büyük bir tehlikeye dönüşmüştür.”
 
Aşki, İran ve Şia inancı karşıtı iddialarına şöyle devam etti: “Arabistan, El-Ezher’in Şialık ile mücadeledeki rolünü çok iyi biliyor ve bu rolün ileride İran tehlikesinin artmasıyla orantılı olarak artmasını gerektiğini de biliyor.”
 
Son yıllarda Müslüman âlimlerinin çoğu, defalarca radikal vahabi zihniyetinin El-Ezher’e nüfuz ettiği ve Ehli Sünnet dünyasının en önemli dini kuruluşunun İslam âleminde radikalizm ve fitne çıkarma merkezine dönüştüğü yönünde uyarılarda bulunmuşlardı. Suudi yetkililer ve El-Ezher yöneticilerinden aktarılan bu açıklamalar, bu uyarıların yerinde olduğunu ve Arabistan’ın pratik olarak El-Ezher’i Şialık karşıtı düşmanlık ve mezhepçilik aracına dönüştürmekte olduğunu gösteriyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-06-2016 13:45 - 884 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
30-09-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım