‘Yeni Suriye Ordusu’ olarak adlandırılan, Suriye Hükümetine karşı olan silahlı grup, Amerika Koalisyon uçaklarının daha önceden planlanmış olan operasyon rotasını Felluce’ye çevirmesi sonucu yenilgiye uğradı.
Bu operasyon 28 Haziran’da Suriye’nin kuzeyindeki Bu-Kemal şehrini IŞİD’in elinden kurtarmak için başlamıştı. Washington Post Gazetesi konuyla ilgili olarak Amerikalı bir yetkiliden naklen şunları yazdı: “ Operasyon sırasında Amerikan savaş uçakları bölgeyi Felluce’ye doğru terk etmeleri emrini aldırlar ve sonuç olarak ta Yeni Suriye Ordusu olarak adlandırılan silahlı grup bölgeden yaklaşık 300 kilometre geri çekilmek zorunda kaldılar.
Bu-Kemal şehrinin kurtarılmasıyla birlikte Suriye ve Irak’taki IŞİD militanlarının birbirleriyle bağlantısı kesildi. Bununla birlikte ABD öncülüğündeki IŞİD’e karşı koalisyon güçlerinin sözcüsü Christopher Garver’den naklen, Bu-Kemal’de bulunan uçakların rotasını şehirden kaçan IŞİD karavanını hedef almak için Felluce’ye yönelttiği belirtildi. Bu karavanın Amerika, Britanya ve Irak hava kuvvetlerinin işbirliği ile imha edildiği söylendi.
Yeni Suriye Ordusuna destek sağlanmadığı takdirde operasyonlarında başarısız olacaklarını bilen Amerika Kuvvetleri, buna rağmen Bu- Kemal operasyonundaki savaş uçaklarını başka bir bölgeye çağırdı. Pentagon Amerika’nın destek verdiği hükümet karşıtı bu grubun o kadar yeterli olmadığı biliyordu.
Suriye ordusundan emekli Tuğgeneral Yahya Süleyman konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Amerika’nın Suriye hükümetine karşı ılımlı muhalifler olarak adlandırılan gruplardan IŞİD ile mücadele için askeri bir kuvvet oluşturması bir ilk değildir. Yüzlerce milyon dolar telef oldu. Yeni Suriye Ordusu, Amerika ve Ürdün arasındaki ortak bir projedir. Bu grup Suriye’nin doğusunda bulunan kabile üyelerinden oluşmaktadır ama yeterli savaş becerileri yoktur. Yeni Suriye Ordusu olarak adlandırılan bu grup her ne kadar Amerikalılar ve Ürdünlüler tarafından eğitilseler ve desteklenseler de, taktik ve stratejik hedefleri uygulayabilecek güce sahip değillerdir.”
Aynı zamanda Amerika Askeri Sözcüsü, “ Yeni Suriye Ordusu Amerika’nın Suriye’deki müttefiki olarak kalacak ve Amerika bu grubun operasyonlarını desteklemeye devam edecektir. ” şeklinde konuştu.
Bu bağlamda Washington Post Gazetesi yazarı önemli bir soru yönelterek şunları söyledi: “Bu-Kemal operasyonunda hava kuvvetlerinin görev rotasını değiştirmesi şu soruyu gündeme getiriyor; acaba Irak ve Suriye topraklarında birden fazla cephede savaşın sürdüğü IŞİD ile mücadelede, Amerika ordusu ve müttefikleri yeterli kaynakları tahsis ettiler mi?”
Siyasi konular uzmanı Hasan Hani Zade şunları söyledi: “Bu gelişme, Amerika ve müttefiklerinin stratejisinin etkili olmadığını kanıtlamıştır. Şimdi Amerika’nın teröristleri yenmek için İran ve Rusya ile işbirliği yapmaktan başka çaresi yoktur.”
Rus General Valerie Zaparnikov’a göre muhtemel hedef, askerlerin Washington’a bölgede Amerika kuvvetlerinin yeterli olmadığı ve güçlendirilmesi gerektiği yönünde mesaj göndermeleriydi.
Amerika politikacılarının büyük bir karar alarak kuvvetlerini Batı Asya’dan çekmesi muhtemeldir.
Eğer bu düşünce doğruysa, bu plan Amerika kuvvetleri komutanları tarafından mantıklı ve açıktır. Amerika IŞİD’in yenilgisinde kilit ve esas bir rol oynamak ve bu başarıdan dolayı daha fazla imtiyaz kazanmak istemektedir. Bu yüzden Washington, Irak ve Suriye’deki savaş bölgelerinde kuvvetlerini genişletmenin peşindedir.
Askeri Uzman Alexander Parandizov, ‘Amerikan kuvvetleri zor şartlarda savaşa hazır olmadıklarını kanıtladılar’ diyerek şunları söyledi: “Amerikalı askerler konvansiyonel bir savaşa alışkınlar. Suriye’de şartlar çok farklı. Teröristler küçük gruplar halinde faaliyet gösteriyorlar ve bu da onların teşhisini çok zorlaştırıyor. Hava kuvvetleri düşmanı teşhis edemiyor ve basit bir şekilde bölgeden uzaklaşıyorlar.”
Rus Askeri Tahminler Merkezi Başkanı Anatoly Tsyganok, Amerikalıların Bu-Kemal operasyonlarına hazırlıklı olmadığı yönündeki görüşü onaylamıyor ve Amerikalıların Suriye’deki asıl hedefinin Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ı devirmek olduğunu, Amerika’nın IŞİD’e karşı mücadelede Kürt Güçleri desteklemesinin de, Amerika’nın ikincil hedefi olduğunu söylüyor.
İranlı analistlerden olan Seyyit Abdülmecit Zevari de bu görüşü onaylıyor ve şunları ekliyor: “Amerika IŞİD ile savaşmak istemiyor çünkü bölgedeki İran ve Rusya gibi rakiplerini baskı altında tutmak için bu terörist grupları kullanabilir.”
İran’ın Suriye ve Irak’taki Özel Muhabiri Hasan Şimşadi’ de Amerika’nın IŞİD’i yok etmek istemediğini, sadece bölgede askeri varlığını koruyabilmek için onu bir bahane olarak kullandığını belirtiyor.