Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Alzheimer hastalığına gözden erken teşhis umudu
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-11-2013 09:01 - 1190 Okunma

Bilim insanları, göz retinasındaki bazı özel hücrelerde gözlenen değişikliklerin Alzheimer hastalığının teşhis ve gözetimine yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Bir araştırma ekibi, genetik mühendislik yoluyla Alzheimer hastası yapılan farelerin retinasını oluşturan hücre tabakasında incelme olduğunu farketti.

Ekip, beynin uzantısı olan retinada gözlenen sinir hücresi kaybının Alzheimer hastalarında görülen beyin hücresi kaybından kaynaklı olduğuna inanıyor.

Bulgular ABD Nörobilim Derneği konferansında açıklandı.

Araştırmacılar, bu çalışma sayesinde gelecekte, rutin göz kontrolü sırasında optisyenlerin Alzheimer teşhisinde bulunmasının mümkün olabileceğini belirtiyor.

Aynı retina hücrelerinde gözlenen değişiklikler ayrıca körlüğe neden olan glukomun da teşhisine yardımcı olabileceği ifade ediliyor.
Ucuz ve erken teşhis

ABD'deki Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr Scott Turner ve ekibi, retinanın daha önce incelenmemiş bir bölümünü araştırdı.
Alzheimer hastalığı

Semptomları: Hafıza kaybı, değişken ruh hali, iletişimde ve mantığı kullanmada sorunlar

Nedeni konusunda hiçbir faktör belirlenemedi; ancak yaş, gen, çevre, yaşam tarzı ve genel sağlık gibi faktörlerin etkisi olduğu düşünülüyor.

Bu konudaki ana teoriye göre, beta-amiloid adı verilen protein kümeleri beyin hücrelerine zarar vererek ölümüne neden oluyor.

Sadece Alzheimer hastalığı olan farelerde bu bölgenin kalınlığında azalma tespit edildi. Bu farelerin retinal ganglion hücre tabakasının yarı yarıya, iç çekirdek tabakasının ise üçte bir oranında inceldiği görüldü.

Dr Turner, "Bu bulgu, insanlarda bu hastalığın gelişimini anlama konusunda yeni bir yol açıldığına ve insanların gözlerine bakma gibi basit bir yöntemle Alzheimer teşhisi veya tahmininde bulunulabileceğine işaret ediyor." dedi.

Ancak bu teorinin henüz sekülasyon aşamasında olduğunu ve kesinleştirmek için daha fazla araştırma gerektiğini belirten Scott şöyle devam etti:

"Bu yöntemle Alzheimer teşhisinin mümkün olup olmadığını görmek için insanlar üzerinde denemek gerekir. Alzheimer için bugün kullanılan biyoişaretler ya çok pahalı ya da invazif. Tomografi yoluyla retinada yapılacak bir kalınlık ölçümü ise bunların tam tersi olacaktır."

İngiltere Alzheimer Araştırma Derneği'nden Laura Phipps, retinal hücre kaybı ile Alzheimer hastalığı arasındaki bağlantıya dair verilerin giderek arttığını ve araştırmaların bu alanda yoğunlaşmasının olumlu bir adım olduğunu ifade etti.

Sinirlerde dejenerasyona yol açan Alzheimer'ın en yaygın biçimi tıbbi adıyla demans, halk arasında ise bunama olarak bilinen hastalık. Tedavisi olmayan bu hastalığa neyin sebep olduğu da bilinmiyor. Genelde uzun yıllar öncesinde başlamış olan hastalık semptomların belirgin hale geldiği aşamaya kadar teşhis edilemiyor.

Hafıza kaybını engellemek için hastalığı erken teşhis büyük önem taşıyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-11-2013 09:01 - 1190 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
21-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım