Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Almanya Libya'da Hükümet Gibi Çalışıyor
Libya Almanya'nın kontrolünde
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-02-2013 08:38 - 1080 Okunma

Muammer Kaddafi'nin linç edilmesinden bir buçuk yıl sonra da Libya geleceğini kurtarabilmiş değil. Ayaklanmaya katılan gruplar arasındaki iktidar çekişmesi sürüyor. İsyanın başladığı Libya'nın doğu kesimlerinde merkezî yönetime öfke duyuluyor. Hatta devletten kopma eğilimi de güçleniyor.

Fransızlar tarafından püskürtülen Mali'li militanların güneyden Libya'ya sızdıklarını söylüyor. Almanya, Avrupa Birliği projesi çerçevesinde sınırın güvenlik altına alınmasına katkıda bulunacak.
 Almanya, demokrasinin gelişmesine katkıda bulunacak olan seçim ve seçim hazırlığı gibi projelere katılıyor. Geçen yılki seçimlere Alman uzmanlar da eşlik ettiler. Avrupa Birliği bünyesinde yürütülen projelerin başında demokratik yapılanmaya zemin hazırlanması bulunuyor.

Bu amaçla 4,3 milyon euroluk yardım programı başlatan Almanya yeni Libya Anayasası hazırlıklarına da danışmanlık yapıyor. Bu yılın ortalarında Libya'nın yeni Anayasa temelinde devlet başkanını seçmesi bekleniyor. Alman yardımıyla yürütülen projeler arasında, sivillerdeki silah, mühimmat ve cephanenin toplanmasıyla mayınların temizlenmesi de bulunuyor. Almanya Libya'daki ayaklanmanın başladığı 2011 yılında da bu ülkeye 8 milyon euroluk insani yardımda bulunmuştu.

Aynı zamanda Alman şirketleri mevcut sözleşmelerden kaynaklanan alacaklarını da tahsil edemiyor. Devrimden önce Libya'ya bir milyar euroluk ihracat yapan Almanya 2012 yılında bu ülkeye 650 milyon euro değerinde mamul sattı. Libya öncelikle Alman inşaat makineleri satın alıyor. Geçici hükümetle milis güçleri arasındaki sürekli çatışmalar yüzünden inşaat faaliyetleri hemen hemen durmuş bulunuyor. Libya yarım kalmış, ya da terk edilmiş şantiyelerle dolu. Geçici hükümet seçimle meşruiyetini tescil ettirene kadar projelerin tamamlanmasına izin vermekten kaçınıyor. İç savaş sırasında ülkeyi terk eden mühendis ve işçilerden doğan açık da Libya'nın hiç çalışma vizesi vermemesi yüzünden kapatılamıyor. Alman Odalar Birliği sözcüsü Behm, Libya'nın en azından ham petrol ve doğalgaz ihracatını yeniden başlatmış olmasının Almanya'ya da yaradığını belirtiyor. Steffen Behm, “Savaş ve yaptırımlar yüzünden ekonomik ilişkiler 2011 yılında adeta donmuştu. 2012'de ilişkiler hızla canlandı. Devrimden önce Almanya'nın petrol ithal ettiği en önemli biri olan Libya geçen yıl yeniden aynı konuma geldi”, diyor.

Almanya, Kaddafi'nin iktidarda olduğu 2010 yılında Libya'dan üç milyar euroluk petrol ithal etmişken, geçen yıl bu miktar beş milyar euroya yükseldi. Steffen Behm, Almanya'nın NATO müdahalesine katılmadığı için Libya ilişkilerinde ekonomik bakımdan cezalandırılacağına ihtimal vermediğini söylüyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-02-2013 08:38 - 1080 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
22-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım