Bir Alman gazetesi yayınladığı haberde; umursamazlık şemsiyesi altındaki Yemen'in feci durumuna işaret etti ve batının, özellikle de Amerika, Almanya ve İngiltere'nin, Suudi Arabistan ittifakını desteklediğini belirtti.
Süddeutsche Zeitung Alman Gazetesi yayınladığı bir haberde; Yemen'in günden güne artan feci durumunun, Avrupa ve Amerika'nın Yemen faciasına neden olan Suudi Arabistan ittifakını desteklemesi sonucu olduğunu yazdı.
Haber yazarı devamında Suudilerin San'a şehrine yaptıkları son hava saldırısında ailesinin 7 üyesini de kaybeden 4 ya da 5 yaşındaki Yemenli küçük bir kız çocuğuna değindi. Ailesinin geriye kalan son üyesi olmasından dolayı hâlâ kimse kızın gerçek yaşını bilmiyor.
Suudi Arabistan ittifakının askeri sözcüsü, Yemen'in bu yerleşim bölgesine yapılan bombalı saldırıların teknik bir hatadan kaynaklandığını açıkladı.
Bu Alman gazete haberin devamında, Suudi Arabistan'ın bu Yemen Savaşı'nda her ne pahasına olursa olsun rakibi olan İran'ın Yemen'e nüfuz etmesini engellemek istediğini belirtti ve şu açıklamalarda bulundu; Arabistan tarafından yapılan bu tür teknik hatalar Yemen'in birçok bölgesinde gerçekleşiyor. Birleşmiş Milletler'in raporuna göre; sadece geçtiğimiz hafta 42 kişi Arabistan'ın Yemen'de uyguladığı hava saldırılarında öldürüldü. 2015 yılında bu askeri girişim başladığından bu yana yaklaşık 8 bin 400 sivil hayatını kaybetti ve 40 bin kişi de yaralandı.
Bu sayı oldukça fazla ve kötüdür. Eğer Arabistan tarafından doğru ve temkinli bir şekilde yönetilmiş olsaydı bunun önü alınabilirdi. Ancak elbette Yemen'deki gerçek trajedi bunun çok daha üzerindedir. Askeri saldırıların yanı sıra bu saldırıların etkileri halkı çok daha fazla etkiledi. Öyle ki Birleşmiş Milletler Kurumu'nun söylediğine göre şu anda en fakir Arap ülkesinde, dünyanın en büyük insanlık faciası yaşanıyor.
Haber yazarı devamında, Suudi Arabistan'ın liderliğindeki ittifakın bombardımanları gölgesinde bulunan Yemen'in feci durumuna işaret ederek; "Bu bombardımanların birçoğu altyapıyı hedef alıyor ve 27 milyon Yemenli vatandaşın yaklaşık 16 milyonu temiz içme suyuna ulaşamıyor. Bu konu tüm dünyada uzun zamandır benzeri görülmemiş bir şekilde, ülkede Kolera salgınının başlamasına neden oldu. Yaklaşık 500 bin Yemenli şu anda bu hastalığa yakalanmış durumda ve 2 binden fazla kişi de, ilaç tedavisi ile çoğunlukla iyileştirilmesi mümkün olan bu hastalık sonucu hayatını kaybetti" şeklinde açıkladı.
Tüm bunların üzerine ülkede tıbbi imkanlar da bulunmuyor. Hastanelerin yarısı kullanılamaz hale geldi ve hastaların ihtiyaç duyduğu ilaçların sadece yüzde 30'u ülkede bulunuyor. Arabistan liderliğindeki askeri ittifak, ülkenin en temel ithalat limanını bombaladı ve yaklaşık 1 yıldır San'a Uluslararası Havalimanı'na uçakların girişine izin verilmiyor. Suudi Arabistan bu tür yöntemler ile Husileri baskı altında tutup yok etmeyi amaçlıyor.
Arabistan en modern ve gelişmiş silahlar ile orta çağdan kalan saldırı taktiklerini uygulayarak bir milleti aç bırakıyor. Halkı abluka altında tutmak, askerlerin silahlı savaşmasından daha güçlü bir taktik olarak kabul ediliyor ve bu durum halkı büyük baskılar altında tutuyor. Şu anda Yemen halkının yüzde 80'den fazlası yardımlara muhtaç durumda, ancak yardım gönderilmesi mümkün olmadığından dolayı 7 milyon Yemenli ülkede fakirlik ve açlıkla savaşıyor.
Dünya ise bu trajediye nadiren dikkat çekiyor. Amerika ve İngiltere, Suudi Arabistan liderliğindeki savaş ittifakını koruyup destek veriyor. Aynı şekilde Almanya, Arabistan'a silah yardımında bulunuyor. Öyle ki yalnızca 2016 yılında Yemen savaşı ittifakının içerisinde bulunan Birleşik Arap Emirlikleri'ne 189 milyon euro değerinde ve Arabistan'a ise 99 milyon euro değerinde silah ve teçhizat gönderdi. Eğer Yemen, içinde bulunduğu şartlardan dolayı uluslararası mülteci yolundan ayrı olmasaydı ve Yemenliler de, kaçakçılara para vererek kaçmayı isteyecek kadar fakir olmasalardı, Batının bu savaşa ilgisi ve dikkati daha büyük olurdu. Ama bugün Yemen'de her 10 dakikada bir 5 yaşından küçük bir çocuk, engellenebilecek bu savaşın sonuçlarından dolayı hayatını kaybediyor.