Alman Federal Meclisi'nde çarşamba günü yapılan oylamada, farklı partilerden 434 milletvekilinin oyu ile sünnete izin veren yasa tasarısı kabul edildi. 100 milletvekili, Alman hükümetinin sunduğu tasarıya karşı oy kullanırken, 46 milletvekili de çekimser kaldı. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti'den de hükümetin hazırladığı yasa tasarısına destek veren milletvekilleri oldu. Böylelikle, Köln Eyalet Mahkemesi'nin geçtiğimiz mayıs ayında sünneti "yaralama fiili" olarak nitelendiren kararının ardından ortaya çıkan hukukî belirsizlik de giderilmiş oldu.
Yasanın getirdiği şartlar
Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi'nden Andrea Vosshoff, bu yasa sayesinde ebeveynlerin oğullarını sünnet ettirebileceklerini vurgulayarak, ancak yasanın bazı şartlar koyduğunu belirterek, şunları söyledi: "Sünnet yapılacağı zaman bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini ifade ettik. Öncelikle sünnetin tıbbî koşullar altında yapılması gerekiyor. Bu da sünnetin tıbben doğru, hijyenik ve kusursuz yapılması anlamına geliyor. Ve tabii ki acı duyulmasını engelleyecek önlemlerin alınması da şart.”
Yasa, ayrıca ebeveynlerin sünnetin riskleri konusunda aydınlatılmasını öngörüyor. Bunun yanı sıra ebeveynlerin sünnet kararında çocuğun iradesini göz önünde bulundurması gerekiyor. Yasada, çocuğun sağlık ve selametini tehdit eden durumlarda ise sünnete izin verilmemesi isteniyor.
Alternatif tasarı kabul edilmedi
Nitekim bu husus, sünnet konusunda en çok tartışılan noktaların başında geldi. Sünnete ilişkin yasa tasarısı hazırlayan muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti'den 66 milletvekili, sünnetin çocuğun selametini tehdit ettiğini savundu. Meclis'teki oylamada reddedilen tasarıda, sünnete 14 yaşını dolduran erkek çocukların onayları alınarak izin verilmesi öngörülüyordu.
Çocuğun selameti
Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Grup Başkanı Frank-Walter Steinmeier ise çocukların selametinin aidiyet duygusu ve kimliği de içerdiğini vurguladı. Müslümanların da Yahudilerin de çocuklarının selametini göz önünde bulundurduğuna dikkat çeken Steinmeier sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu düşünce karşısında kendimi çok rahatsız hissediyorum: Biz Almanlar, Yahudi vatandaşlarımıza hayatın korunması ve çocuğun selametinin ne olduğunu öğretmeye çalışıyoruz. Aynı şey Müslümanlar için de geçerli, sayın bayanlar ve baylar…”
Müslüman örgütler memnun
Alman Meclisi'ndeki oturumda, bütün partilerden milletvekilleri sünnetin yasaklanmaması gerektiği konusunda aynı görüşü paylaştı. Sünnete izin veren yasanın kabul edilmesi Yahudilerin yanı sıra Müslümanlar tarafından da memnuniyetle karşılandı. Ancak Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Dinler Arası Diyalog sorumlusu Bekir Alboğa, Yahudiler ve Müslümanlar arasında ayrım yapılmasından rahatsız olduklarını şu sözlerle dile getirdi:
“Bir dinî cemaatin hassasiyetleri göz önünde bulundurularak, doktor mecburiyeti olmadan doğumundan altıncı aya kadar sıhhiyeciler veya Yahudilik dininde bunun için eğitilmiş sünnetçilerin sünnet yapma hakkı Müslümanlardan esirgeniyor.”
Yasa, sünnetin doktorlar tarafından yapılmasını şart koşarken, Musevilerin gelenekleri doğrultusunda altı aydan küçük bebeklerin doktor olmayan, ancak işinin ehli kişiler tarafından sünnet edilmesine izin veriyor.
Almanya Müslümanları Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek ise sünnetin artık yasal bir hale getirilmesinden memnun olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Çıkartılan yasanın, bu ülkede yaşayan Müslüman ve Yahudilerin talepleri doğrultusunda, sünnet konusunda hukukî açıdan güvence sağladığı kanısındayım. Bu en önemli nokta. Ayrıca Köln'deki mahkemenin aldığı yanlış karar da düzeltilmiş oldu.”
Sünnete izin veren yasanın, bu cuma günü Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde (Bundesrat) onaylandıktan sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.
|