Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Al-ı Suud’un din mercilerine hakaretinin hedefi ve sonuçları
Al-ı Suud’un din mercilerine hakaretinin hedefi ve sonuçları Suudi rejimi medyasından Şarkul Avsat gazetesi, Irak’ın değerli taklit mercii Ayetullah Sistani’den çirkin bir karikatür yayınladı; karikatürde Ayetullah Sistani Irak ülkesinden hâkimiyeti ayırmakta olduğu çizilmiştir. Uzmanlara göre Suudi basının, bu çirkin karikatürü çizmekten birkaç hedef ve mesaj amaçlıyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
06-07-2020 11:23 - 29881 Okunma
Bu çirkin hareketin mesajlardan ilki, Ali Suudi hükümetinin Ayetullah Sistani’ye öfkeli olmasıdır zira Ayetullah Sistani bir yandan Irak’ta vahdetten yana olan mezhepsel değerli alimlerden biridir ve diğer yandan da Haşdi Şabi kurumun kurulması için fetva vermiştir. 
 
Irak parlamento temsilcilerinden Kazım el-Seyyadi bu konuda şöyle diyor: Suudi teröristler ve patlama tuzakları, Irak’ın hakimiyet ve izzetini gerçekleştiren Ayetullah seyit Ali Sistani’nin fetvaları nedeni ile Irak’ın toplum yapısında ihtilafa sebep olamayınca, şimdi Şarkul Avsat gazetesi kendilerine hakaret ediyor.
Bu çirkef hareketin bir diğer mesajı ise Suudi Arabistan’ın Amerikan siyasetlerine paralel hareket etmesi ve hatta Washington siyasetlerinin uygulayıcısı olmasıdır. Son aylarda Amerika Haşdi Şabi’yi direkt siyasi ve dini saldırılarının hedefi haline getirmiştir. 
 
Şimdi Al-ı Suud, Haşdi Şabi’nin kurucusu olan kişiyi, medya savaşının hedefi seçerek kendini Amerika’nın bu konudaki vekili yapmış oluyor. 
Suudi hükümetin çirkef hareketinin bir diğer mesajı ise Iraklıların kırmızı çizgisini kırmaktır. Hiç şüphesiz Ayetullah Sistani Irak’ın en önemli kırmızı çizgilerinden biridir. Bu değerli taklit mercii Irak halkı, siyasi grupları ve Bağdat yönetimi arasında seçkin konuma sahiptir. 
 
Bu bağlamda el-Fetih parlamento koalisyonu lideri Hadi el-Ameri Şarkul Avsat gazetesinin küstah hareketini kınayarak, “Suudi rejimin Irak halkının kırmızı çizgisi ve yüksek değerlerini aştığını” belirtti.
Suudi rejime bağlı gazetenin çirkin hareketinin bir diğer mesajı, Arabistan’ın Irak içişlerine müdahalesinin devam etmesidir. Bundan birkaç yıl öne Irak hükümeti Suudi Arabistan’ın Bağdat büyükelçisi Samir el-Sebhan’ı, ülkenin içişlerine karışması nedeni ile istenmeyen unsur ilan ederek kendisini sınır dışı etmişti.
 
Tabi ki Riyad yönetimi böyle küstah bir hareketten bazı önemli hedefleri de amaçlıyor.
En önemli ve başlıca hedefi, Irak’ta iki kutuplu siyasi ortam oluşturmaktır. Aslında Al-ı Suud Şarkul Avsat gazetesindeki karikatür gibi Ayetullah Sistani’yi Irak hükümeti ile karşı karşıya getirmek ve hükümetin çalışmalarına engel oluşturmak istiyor.
 
Al-ı Suud’un bir diğer hedefi, Irak’ta mevcut olan etnikçiliği körüklemektir. Irak’ta siyasi sorunlardan biri ülkedeki siyasi gruplara hakim olan etnikçi bakış açısıdır. Bu sorun Irak’ın içişlerine müdahale etmek ve durumu suiistimal etmek için bir araca dönüşmüştür. 
 
Suudi Arabistan da Irak’ın değerli taklit merciine hakaret etmekle etnikçi hedefler izliyor. Irak parlamentosunda milletvekili Muhammed el-Gaban bu konuda şöyle diyor: Şarkul Avsat tarafından dini mercii ve Şia sembollerine hakaret içeren karikatürün yayınlanması, Suudi medyanın etnikçi yönetiminin devamıdır.
 
Al-ı Suud’un çirkin karikatürden bir diğer amacı son zamanlarda Bağdat’ta Ketaib Hizbullah merkezine bazıları tutuklanan saldırganlara destek vermektir. 
 
Terörizm ile mücadele kurumların güçleri 26 Haziran günü Bağdat’ta Ketaib Hizbullah merkezine saldırdılar. Başbakan Mustafa el-Kazımı’nin olaydan özür dileyerek tutuklananların serbest bırakılmasından sadece bir hafta sonra Suudi Arabistan basınından Şarkul Avsat gazetesinin Ayetullah Sistani’ye saygısızlıkta bulunması, Ketaib Hizbullah’a saygısızlıkta bulunanlara dolaylı destek anlamındadır.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
06-07-2020 11:23 - 29881 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım