Türkiye, son yıllarda AİHM içtihatları temelinde gerçekleştirdiği reformlara rağmen Strasbourg Mahkemesi’nin “en iyi müşterilerinden biri” olmaya devam ediyor. AİHM'in 2012 yılında açıkladığı toplam karar sayısı bin 93. Bunların 123'ünü Türkiye'ye karşı açılmış davaların kararları oluşturuyor. Bu kararların 17'sinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin en az bir maddesinin ihlal edildiğine hükmedildi. Türkiye hakkında en fazla ihlal kararı “adil yargılanma” ve “özgürlük ve güvenlik” haklarını kapsayan davalarda verildi.
AİHM 2012 yılında adil yargılanma hakkının ihlali konusunda 455 karar açıkladı. Bu kararların 80'i Türkiye'ye karşı açılmış davalarda hükmedildi. Türkiye ifade özgürlüğünde de AİHM’in “sicili en kabarık” ülkesi. Mahkemenin geçen yıl ifade özgürlüğü konusunda açıkladığı 30 ihlal kararının 8'ini Türkiye'ye karşı açılmış davalar oluşturuyor.
Türkiye; “insanlık dışı ve kötü muamele”, “mülkiyet hakkı” ve “kötü muamele iddialarıyla ilgili yetersiz soruşturma” gibi konularda da AİHM önünde sistematik sorun yaşıyor.
Mahkeme Başkanı Spielmann, bu tabloya rağmen Türkiye’den gelen dava başvurularının doğasının değiştiğini ve “ağır” insan hakkı ihlali olan başvurularda önemli azalma olduğunu söylüyor. AİHM başkanı, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının yürürlüğe girmesini de “örnek adım” olarak gösteriyor. Spielmann’ın AİHM’in 2013 adli yıl açılış töreni münasebetiyle 25 Ocak 2013 tarihinde Strasbourg’da konuk edeceği yetkililer arasında Anayasa Mahkemesi başkanı Haşim Kılıç da bulunuyor.