Çatal şeklindeki ağaç dalının gösterdiği yerde define bulacağına inanan Hataylı madenci Hikmet Rençber, 18 gün önce başlattığı kazı çalışmalarını sürdürüyor.
Merkez Toroslar Belediyesi'ne ait alanda, aldığı izinle başlattığı çalışmaları değerlendiren Rençber, iş makineleriyle sürdürülen kazı çalışmalarının planlandığı gibi sürdüğünü söyledi.
Mesleğinin madencilik olduğunu ifade eden Rençber, hedeflerinden şaşmadıklarını, kazıya başladıkları ilk günkü heyecanlarını koruduklarını vurguladı.
"5-7 TON ARASINDA ALTIN BULACAĞIZ"
Neticeye ulaşacaklarına dair şüphe duymadıklarını anlatan Rençber, ''Buradan 5-7 ton arasında altın bulmayı hedefliyoruz. Kendimizi burada ispatlayacağımıza inanıyorum. Buradan çıkan eşyalar Türkiye'ye de katkı sağlayacak'' dedi.
Definecilikten ve madencilikten anlamayan bazı kesimlerden ''Buradan bir şey çıkmaz, boşa uğraşma'' şeklinde eleştirilen aldığını dile getiren Rençber, ''Hedefimiz belli. Belirlenen yere doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Kazı alanında 26 metreye derinliğe ulaştık. 3-4 metre sonra eserlere ulaşacağız'' diye konuştu.
Henüz herhangi bir tarihi eser veya altın emaresine ulaşamadıklarını belirten Rençber, ulaştıkları kili de ''Türkiye'de bulunan nadide killerden bir bölümü'' diye nitelendirdi.
Rençber, iş makinesi sayısını ikiye çıkardıkları kazı için 300 bin liraya yakın harcama yaptığını, defineye ulaşana kadar da çalışmaları sürdüreceğini kaydetti.
KAZI ALANINA ZİYARETÇİ AKINI
Güvenlik güçlerinin görev yaptığı kazı alanında, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile maliye ekiplerinin de takip ettiği çalışmaları, çok sayıda meraklı vatandaş da izliyor.
Vatandaşlardan İbrahim Barut, televizyonlarda kazıyla ilgili haberleri izledikten sonra, merakını gidermek için geçtiğimiz haftalarda kazı alanına ilk kez geldiğini söyledi.
Merakının önüne geçemediğini ve her gün kazı alanına gelip çalışmaları takip etmeye başladığını dile getiren Barut, ''Her gün buraya gelip çalışmaları izliyorum. Büyük ihtimalle de buradan bir şeyler çıkacaktır. 300 bin liraya yakın masraf yapılmış. Adam bu masrafı boşa yapmıyordur, bir bildiği olsa gerek'' diye konuştu.
Arazinin istimlak edilmeden önceki sahiplerinden Sabahattin Geçitli de 27 yıl önce Büyükşehir Belediyesi'nin araziyi istimlak ettiğini ifade ederek, şöyle dedi:
''Kazının yapıldığı yer önceden bizimdi. Her gün gelip çalışmaları izliyoruz. 3 metre sonra defineye ulaşılacağı söyleniyor. Eğer bir şeyler çıkarsa mutlu oluruz ama bizim herhangi bir hakkımız da yok. Bunu biliyoruz. Bizim ki sadece merak. Ama ben buradan define çıkacağını sanıyorum.''
Yöre halkından Şaban Altın ise bölgenin tarihi bir geçmişi olduğunu, kazı alanının yanında bulunan höyükte daha önce kazı yapıldığını, ancak herhangi bir şeye ulaşılamadığını belirterek, Rençber'in altın bulmasını istediklerini kaydetti.