Sık sık elektrikler kesiliyor ve yaşam için gerekli hemen her türlü malzemeye ulaşmaları çok zor. Gazzeliler, İsrail'in uyguladığı ambargo nedeniyle yıllardır zor bir hayat yaşıyor.
Jeneratörlerin gürültüsü eskiden de şimdi de Gazze Şeridi'nde en çok duyulan seslerden biri. Dükkânların, evlerin bahçelerinin ya da ofislerin önünde gece gündüz bu sesi işitmek mümkün.
Bölgede tek sorun sadece elektriklerin sık sık kesilmesi değil. İsrail'in 2007 yazında başlattığı ambargo da halkın belini büküyor. O dönemden bu yana akla gelebilecek her türlü malzeme yer altından yapılan kaçakçılıktan geliyor. Oyuncaklardan taze balığa, ulaşım araçlarından keçi ve ineklere kadar her şey tünellerden getiriliyor.
Gazze'de küçük bir atölyesi bulunan Tefik el Tuzi, Filistin özel sektörünün bir zamanlar en önemli branşlarından biri olan mobilyacılığının ihtiyacı olan malzemeyi tünellerden getirtebildiğini söylüyor: "Biliyor musunuz, iş ve üretim zorlu koşullar altında olunca biz Filistinliler mucizeler yaratabiliriz. Ancak peki ya benimki gibi ahşaba ihtiyaç duyulan bir atölye söz konusu olunca? Mobilya üretimi için ihtiyacımız olan her şeyi tüneller aracılığıyla getirmeyi başaramayız. Bu bizim için çok zor bir durum. Kısa bir süre için işe yarayabilir ancak kaliteye ve buna da büyük oranda ihtiyacımız var.“
2008/2009 kışındaki Gazze Savaşı'nda Filistinlilerin büyük bir çoğunluğu, kara ve deniz ablukasını kaldırması için uluslararası toplumun İsrail'e baskı yapacağını umut etmişti. Ancak 2010 yılında Türkiye-İsrail ilişkilerinin gerginleşmesine yol açan Gazze'ye Özgürlük Filosu İsrail askerleri tarafından basılıp en az dokuz Türk öldürüldükten sonra Netanyahu hükümeti, uluslararası yardım kuruluşları ve ülkelerin Gazze'ye inşaat malzemesi göndermelerine izin verileceği yönünde sinyal vermişti. Fakat ekonomik yaptırımlar nedeniyle hızlı bir biçimde yoksullaşan halk arasında iyileşme belirtileri görülmüyor.
Gazze'nin kuzeyindeki bir bölgede yaşayan Filistinli çiftçi, şikâyetlerini, "Hiçbir değişiklik hissetmiyoruz. Gazze Şeridi'ni ziyaret eden yabancı ülkelerin temsilcileri halkı ziyaret etmiyor. Oysa Filistinlilerin acılarını bu şekilde daha iyi anlayabilirler. Turlarını belirli bölgelerle sınırlandırıyorlar. Ziyaretlerini değiştirip ambargo nedeniyle acı çeken insanları ziyaret etmeleri daha mantıklı olur. Böylece ambargonun sona ermesi yönündeki çağrıları daha etkili olacaktır" sözleriyle dile getiriyor.
İsrail hükümeti, ambargoyu, Hamas'ın silahlı kolunun ve Filistinli militan grupların silah kaçakçılığı yapmasını engellemek istemesiyle gerekçelendiriyor. İsrail güvenlik güçleri, çoğunlukla deniz yoluyla Sudan'dan Sina ve Refah sınır kapısına kadar bir rota izleyen gizli silah sevkiyatını sürekli takip ediyor. İsrail Başbakanı Netanyahu, niçin deniz ablukası uyguladıklarını geçen yıl El Arabiya televizyon kanalında şu şekilde anlatmıştı: "Gazze'deki insanlarla alıp veremediğimiz bir şey yok. Bizi endişelendiren, İsrail'e füze fırlatan terör örgütü Hamas. Endişemiz bu, deniz harekâtlarının tek nedeni de bu.“
Ambargonun tamamen kaldırılması ya da gevşetilmesi, Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler'in yokluk ve zaruretten kurtarılması olacak. İsrail hükümeti ise ambargonun yumuşatılmasının militan grupların yeniden silahlanmasını kolaylaştıracağını savunuyor