ABD'nin Teksas eyaletindeki okullarda 9 yıldır konuşma pataloğu olarak çalışan Bahia Amawi, eylülde sunulan yeni sözleşmede İsrail'i boykot etmediği ve okulda çalıştığı müddetçe de boykot etmeyeceği garantisi isteyen maddeyle karşılaşınca şaşırdı.
Filistin kökenli, Avusturya'da doğmuş, ABD vatandaşı kadın, İsrail'in Filistinlilere muamelesine karşı tutumunu ve ABD'nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesine inancını gerekçe göstererek böyle bir şeyi imzalamayı reddetti. Ve işten kovuldu.
İş sözleşmesindeki madde, Cumhuriyetçi Parti'nin kontrolündeki Teksas Kongresi'nin 2017'de çıkardığı bir yasaya ve Teksas Valisi'nin bunu ayrımsız uygulamasından kaynaklanıyor. Yasa, eyalet kurumlarının, İsrail'i boykot eden şirket ve işletmelerle iş yapmasını yasaklıyor.
BUNUN ADI AYRIMCILIK
4 çocuk annesi Bahia Amawi, Teksas'ın başkenti Austin'deki federal mahkemede yasaya karşı dava açtı.
Eyaletin yasanın uygulanmasını dayatmasının kendi ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini belirten Amawi, gazetecilere "Sözleşmeyi ilk gördüğümde şoke oldum. Neden eyalet yönetimi benim belli bir tüzel oluşumu boykot etmemi kısıtlıyor" açıklamasını yaptı
Eyalet yönetiminin yasayı sözleşmeli personeli kapsayacak şekilde yorumlama hakkının olup olmadığı tartışmalı. Amawi'nin dava dilekçesinde şöyle deniliyor:
"Teksas'ın İsrail'i boykot eden her bir kişiyle sözleşme yapılmasını yasaklaması, dünya görüşü temelinde ayrımcılık yapılması demektir. Bu da benim Filistin'i destekleme hakkımı garanti altına alan ABD Anayasası'nın ifade özgürlüğü ve siyasi savunuculukla ilgili maddesinin çiğnenmesidir."
Dilekçede "İsrail boykot edilemez" maddesinin eyaletin okul ve diğer kurum elemanlarıyla yaptığı iş sözleşmelerinden çıkarılması talep ediliyor.
OKULLAR DA ŞİKAYETÇİ
Amawi'nin 2009'dan beri görev yapmış olduğu Austin'in Pflugerville Bağımsız Okul Bölgesi, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, 'eyaletin dayatması yüzünden yasaya uymak zorunda kaldıklarını' söylerken bu durumdan şikayet etti:
"Maalesef Teksas'taki tüm okul bölgelerinin kaderi, eyalet hükümetinin iki dudağının ucunda. Bu gibi durumlarda maalesef temel misyonumuz olan öğrencilere eğitim vermek yerine eyalet siyasetiyle ilgili meselelerle uğraşmak zorunda kalıyoruz."
KASIRGAZEDELERE YARDIM İÇİN BİLE İSRAİL ŞARTI
İsrail'i Filistinlilere karşı 'apartheid' uygulamakla suçlayanların küresel çapta yaydığı Boykot, Tecrit, Yaptırım (BDS) Hareketi'nin desteklenmesini yasaklamaya yönelik Teksas yasası, çok geniş çaplı yorumlanıyor. Öyle ki, Harvey Kasırgası'nın mağdurlarına bile yardım ve bağış alabilmeleri için bu şartı kabul etmeleri dayatıldı. Bu uygulamaya Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin (ACLU) tepki gösterdi.
Hukuk uzmanları, ABD Yüksek Mahkemesi'nin (Anayasa Mahkemesi) daha önce hükümetlerin ifade özgürlüğü hakkını kullanan çalışana misillemede bulunmasını ve işe alımları siyasi görüşlerine göre yapmasını anayasaya aykırı bulduğunu hatırlattı.
Ancak Amawi'nin davasına tepki olarak Teksas Valisi, Cumhuriyetçi Partili Greg Abbott "Teksas İsrail'in yanındadır. Nokta" diye tweet attı.
Kaynak : Sputnik