Georgetown Üniversitesi’nin Türk Çalışmaları Enstitüsü ve Ortadoğu Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenlediği panelde Suriye krizinin bölgesel dinamikleri, Türkiye’ye etkileri ve Türkiye’nin rolü tartışıldı. Toplantıda uzmanlar Suriye ve Türkiye’nin geleceğini masaya yatırdı.
Toplantıda ilk sözü alan Stimson Center uzmanı Mona Yacoubian, 6 Kasım’daki başkanlık seçimlerine kadar Amerikan politikalarında hiçbir değişiklik beklenmemesi gerektiğini söyledi. Yacoubian, askeri müdahaleye, uçuşa yasak bölgeye ve güvenli bölgeler oluşturulmasına karşı çıkan Amerika’nın seçimlerden sonra da bu tutumunu sürdürmesini beklediğini de belirtti.
Uzmana göre, kendisini tehdit altında hisseden Türkiye’nin Suriye’de güvenli bölge oluşturmak için bastırması, önümüzdeki aylarda da Amerika ile en önemli anlaşmazlık noktalarından biri olmaya devam edecek.
Daha sonra söz alan Ortadoğu ve Kürt çalışmaları konusunda uzman Denise Natali, Suriye krizine daha geniş çaplı, bölgesel bir bakış açısı getirdi. Bölgedeki iktidar boşluğundan yararlanan Kürtlerin güç kazandığını söyleyen Natali, bu süreçte Mesut Barzani’nin, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin ve PKK’nın güçlerini arttırdığını belirtti. Yakın zamanda bölgede Kürtlerin kendi içlerinde kavgalar yaşayabileceği uyarısında bulunan Natali, buna iki gerekçe gösterdi. Ulusal Savunma Üniversitesi öğretim üyesi Natali, Suriyeli Kürtlerin başında kuvvetli bir lider olmadığını ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin tüm Kürtlerin lideri olmaya çalıştığını kaydetti.
Kürtlerin gücünün artmasının Türkiye için kötü olduğunun altını çizen Natali, kuzey Irak’ta olduğu gibi kendi kendilerini yönetmeye alıştıkça Kürtler’in özerkliğe yaklaştıklarını belirterek, “bu süreç ne kadar uzarsa, Türkiye için o kadar kötü olur” dedi.